Najnovije

RAŠA TUDEJ: „Amerikanci sede u Generalštabu Vojske Srbije, pa šta?“

Nebitan slučaj "ruskog špijuna" pred posetu srpskog predsenika Moskvi.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vlada u Beogradu saopštila je da neće menjati politiku prema Moskvi nakon što se na internetu pojavio video snimak osumnjičenog "ruskog špijuna".

Srbi su bili odmah brzi i naglasili da njihovu zemlju godinama rešetaju NATO špijuni.

Pres konferencija predsednika Aleksandra Vučića povodom snimka bila je u centru poslednjeg "špijunskog skandala", a srpska kontraoobaveštajna agencija BIA u četvrtak je saopštila da je čovek koji se sastao sa penzionisanim oficirom Vojske Srbije "ruski obaveštajni operativac". Ranije su mediji identifikovali tog čoveka kao Rusa, potpukovnika Georgija Klebana, koji je bio na dužnosti u ruskoj ambasadi u Beogradu do juna.

"Nećemo menjati našu politiku prema Rusiji, koju vidimo kao bratsku i prijateljsku zemlju, ali ćemo ojačati sopstvenu obaveštajnu odbranu", rekao je Vučić novinarima posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na snimku se vide Kleban i muškarac čije je lice zamagljeno, kako se sastaju i razmenjuju torbe. Srpski službenik, identifikovan samo kao Z.K., kasnije se vidi u svom automobilu kako vadi iz torbe kovertu s novcem, gde se takođe čini da je u njoj bila i boca alkoholnog pića, te kako broji novac u punom pogledu na onoga ko ga snima, odnosno drži pod nadzorom. Nijedna obaveštajna služba nije potvrdila vlasništvo nad video snimkom, a BIA je sama negirala da stoji iza operacije.

Vučić je rekao da je susret koji je prikazan na snimku održan u decembru 2018. godine, dodajući da BIA ima dokaze o najmanje deset drugih kontakata iz tri izvora.

"Uveren sam da odnosi između Rusije i Srbije imaju karakter bratstva, partnerstva i saveza i da na njih ništa ne može uticati", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je odbio da spekuliše o snimku, rekavši da ruske vlasti još uvek "to razmatraju".

Sumnjičavi Srbi bili su brzi da pročitaju nešto podlo u činjenici da je jedan od ljudi koji je promovisao video bombu - Hristo Grozev, bugarski novinar britanskog bloga "Belingket" koji je blizak Atlantskom savetu i britanskoj vladi.

Drugi su ukazali na vreme afere. Ne samo što se video pojavio dve nedelje pre nego što Vučić treba da poseti Rusiju i da se sastane s predsednikom Vladimirom Putinom, već je i usled aktuelnog skandala sa oružjem koji uključuje saradnju sa NATO-om.

Drugi bugarski novinar, koji nije povezan sa "Belingketom", nedavno je dokumentovao primerke oružja i municije napravljene u državnoj fabrici "Krušik" u Valjevu, koje je, kako se navodi, prodano SAD-u i drugim zemljama NATO-a, a koje je završilo u rukama terorista "Islamske države" i ukrajinskih snaga koje se bore u Donbasu.

U međuvremenu, načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski, rekao je lokalnim medijima da Rusija sigurno nije jedina zemlja koja se bavi "obaveštajnim i subverzivnim aktivnostima" na teritoriji Srbije.

"Ostale velike sile, poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, kao i regionalni igrači poput Hrvatske i Albanije, intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa", rekao je Zeljski.

NJegove reči odjeknule su kod mnogih Srba na društvenim mrežama, čak i Vučićevih kritičara, koji su se označili „ruskim špijunom“ na društevnim mrežama, te istakli da će rado besplatno pomoći Moskvi. Drugi su primetili da su strani špijuni pre nekoliko godina upali u zemlju i da je NATO uspostavio svoju ekspozituru, i to u Generalštabu Vojske Srbije, nedugo nakon američke „obojene revolucije“ 2000. godine.

Do sada je najpoznatiji špijunski skandal u Srbiji bio hapšenje Momčila Perišića 2002. godine, penzionisanog generala koji je tada bio zamenik premijera. Uhapšen je u motelu kod Beograda, tokom sastanka sa osumnjičenim špijunom i službenikom američke ambasade DŽonom Dejvidom Nejborom. SAD su se pozvale na diplomatski imunitet i protestovale zbog "neosnovanog zatvaranja", evakuišući ga iz Srbije odmah nakon puštanja iz pritvora.

Evo šta su hrvatski mediji rekli o Vučićevoj politici prema Kosovu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA