Najnovije

KO SU PRAVI TERORISTI U SRBIJI? NE ONI KOJE PROGLASI ZAPAD, VEĆ... Predavanje ruskog geopolitičara prof. dr Dugina na Univerzitetu odbrane

Jedan od najpoznatijih filozofa, sociologa i geopolitičara sadašnjeg trenutka prof. dr Aleksandar Geljevič Dugin održao je danas na Univerzitetu odbrane predavanja posvećeno evroazijskom geopolitičkom diskursu i bezbednosti evropskog prostora, koje je organizovao Institut za strategijska istraživanja.

Jedan od najpoznatijih filozofa, sociologa i geopolitičara prof. dr Aleksandar Geljevič Dugin (Foto: mod.gov. rs)

Današnjem predavanju prof. dr Dugina prisustvovali su državni sekretar Aleksandar Živković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, pripadnici Univerziteta odbrane, slušaoci Škole nacionalne odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja i brojni drugi predstavnici akademske zajednice.

Predavanje ruskog geopolitičara prof. dr Dugina na Univerzitetu odbrane (Foto: mod.gov. rs)

Govoreći o svetskom poretku u kome se sada nalazimo, jer je kako kaže „to veoma važno da bismo razumeli sadašnje bezbednosne i odbrambene pretnje i izazove“, prof. dr Dugin je poručio da živimo u prelaznom trenutku od jednopolarnosti ka višepolarnom poretku.

Podsetivši da se u poslednjih 30-40 godina smenilo tri svetska poretka: dvopolarni sistem – u kojem su odlučujući faktori bili kapitalistički i sicijalistički; jednopolarni trenutak – u kojem je Zapad imao preimućstvo da, posredstvom globalizavije, ubedi svet da su njihove vrednosti univerzalne za sve i, naposletku, tu je višepolarni sistem – koji je u nastajanju.

Prof. dr Dugin objašnjava da je svaki od tih sistema suštinski promenio i menja značenje pojmova bezbednosti, odbrane, terorizma, pretnji, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Višepolarni svet koji nastaje ima već formiranu evroazijsku Rusiju, Zapad, Kinu, koje kao različite civilizacije žive jedna pored druge i ograničavaju jedni druge ne samo granicama svojih teritorija, već i svojim interesima, ističe prof. dr Dugin i dodaje da postiji mogućnost da se kao akteri političke višepolarnosti pojave i Indija i islamski svet koji nema svoju jedinstvenu državu.

Predavanje ruskog geopolitičara prof. dr Dugina na Univerzitetu odbrane (Foto: mod.gov. rs)

Današnja Rusija, koja se na čelu sa predsednikom Putinom zalaže za višepolarni svet, ne smatra ni Evropu ni Ameriku neprijateljima, rekao je prof. dr Dugin i dodao da se Rusija ne bori protiv Zapada, već protiv globalizma i da je Zapad saveznik Rusije u svim sferama u kojima prihvata postojanje i drugih civilizacija.

Predavanje ruskog geopolitičara prof. dr Dugina na Univerzitetu odbrane (Foto: mod.gov. rs)

Uzevši Srbiju kao primer, ruski geopolitičar objašnjava da u višepolarnom svetu sve ono što je pretnja srpskom suverenitetu - predstavlja definiciju spoljnje pretnje njenoj odbrani, a oni koji rade na slabljenju njenog državnog inegriteta predstavljaju unutrašnju pretnju. Na taj način, poručuje Dugin, lako se može definisati šta je u višepolarnom svetu terorizam. Teroristi su oni, zaključuje Dugin, koji uprkos pravu i legalnom sistemu silom pokušavaju da izmene poredak u Srbiji, a ne oni koje kao teroriste proglasi bilo Zapad ili Rusija.

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete naručiti OVDE. Knjigu “Mrežni ratovi” možete poručiti OVDE.

Kako je NATO uništo snove o raketnim podmornicama, pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA