Najnovije

KUSTURICA OTVORENO: Najbolja potvrda da Kosovo ne treba priznati je Handke i njegovo apostolsko delovanje!

Proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je najbolja potvrda da ne treba priznati Kosovo "slučaj Petera Handkea", koji je bio apostol istine.

Emir Kusturica (Foto: Medija Centar Beograd)

"Niko živ na ovoj planeti nije verovao da Peter Handke može da dobije Nobelovu nagradu, pa se to desilo, ne zbog njegove literature, jer je on to odavno zaslužio, nego onoga što je doprinelo toj nagradi. To je, zapravo, njegovo apostolsko delovanje na terenu", rekao je Kusturica.

On je za "Sputnjik" rekao da Handke nije verovao šta pišu "Špigl", "Cajt", "Frankfurter algemajne cajtung" i mnoge evropske novine, nego na Kosovo nosio te članke i utvrdio na terenu da to nije tačno.

"Kao apostol istine on je u jednom kvaziideologizovanom društvu, koje se trudi da to ne bude, a u suštini je užasno ideologizovano, što pokazuje njegova nagrada, podijelio ljude na one koji istinu vide kao plan kolonijalnih sila", rekao je Kusturica.

On je ocijenio da se Nobelova nagrada za književnost vratila nekome ko je autentičan junak.

"Hvala bogu što je to bio čovek malo naš, Sloven, malo Nemac, što izgleda nije loša kombinacija - kap germanske krvi na slovensku. On je svojim fenomenom ustvari ponovo uspostavio tu nagradu, jer ona je bila mizerna", rekao je Kusturica.

Na pitanje kako rešiti kosovski problem, Kusturica kaže da rešenje treba tražiti u "rešavanju problema", što predlaže i nekadašnji predsednik Urugvaja Pepe Muhika kada ga pitaju kako da se reši latinoamerički problem.

"Jednog dana u jednoj godini da se reši problem koji traje 600 godina - to nije moguće, zato što su korijeni tog problema mnogo dublji nego ovi protestantski postavljeni, koji to treba da reše nekim dogovorom", rekao je Kusturica.

Proslavljeni reditelj, koji danas slavi 65. rođendan, kaže da je duboko religiozan čovjek, ali dodaje da veruje da je kultura, i umetnost uopšte, religioznog porekla.

Kusturica trenutno piše knjigu, kako kaže, po Dostjevskom, koju obećava 20 godina, a priča je vrlo aktuelna i govori o dilemi koju razrešava jedna devojka.

On ističe da dobri filmovi uvek nađu put do gledalaca, a prostor za reditelja i danas i pre je otprilike isti, samo je veći broj "proizvoda".

"Pre 35 godina je na Kanskom festivalu od 700 filmova bilo pet dobrih, a danas od 5.000 ima isto tako pet dobrih", rekao je Kusturica.

Mamula u novoj kolumni priča o ruskom špijuniranju! Više otome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA