Najnovije

SADA JE SVE POZNATO: Francuzi konačno otkrili svoje planove za Srbiju i Balkan!

Francuski predlog o reformi politike proširenja EU trebalo bi da otvori put kada je u pitanju pristup zemalja Zapadnog Balkana i Srbije Evropskoj uniji.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

To je u ponedeljak izjavio ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni.

Francuska je, inače, pre desetak dana zemljama članicama EU dostavila dokument koji sadrži predlog principa na kojima bi trebalo da se zasniva nova metodologija politike proširenja.

U dokumentu se naglašava da Francuska "nedvosmisleno pruža podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana".

"Predsednik Makron je bio iskren kad se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nedavno, a rekao mu je da želi da Srbija uđe u EU i to je, u stvari, smisao francuskog predloga i ne radi se ni o kakvom alternativnom modelu za zemlje regiona i Srbiju, već je cilj članstvo u EU", rekao je ambasador novinarima nakon poslovne konferencije "Innovating mobility" u Beogradu.

On je dodao da je predlog, zapravo, predmet "jednog papira" koji je predstavljen i o kome treba da diskutuju Evropska komisija i zemlje članice.

Želeli bismo da Srbija i zemlje zapadnog Balkana takođe učestvuju u tim diskusijama, dodao je Falkoni.

Naveo je da se francuski predlog zasniva na tri elementa.

"Jedan je - da bi zemlje Zapadnog Balkana pristupile EU one moraju da sprovedu određen broj neophodnih reformi što se tiče privrede, ekonomije, ali i i reformi koje se tiču pravne države, klime za poslovanje i tako dalje", rekao je ambasador.

Drugi element predloga se tiče da istovremeno sa reformama i koje treba da se izvrše u zemljama Zapadnog Balkana, i sama EU na neki način prođe kroz proces reformi poboljšanja, na primer što se tiče pitanja odbrane ili finasiranja evropskih politika, ili pitanja koja se tiču socijalne zaštite, objasnio je on.

To, kako je rekao, znači da će od svih reformi koje se budu desile na nivou EU imati koristi i zemlje Zapadnog Balkana, kada budu postale članice EU, naveo je.

Treći element tog predloga se tiče samog nacina na koji se percepira ulazak u EU od strane samih građana, dodao je Falkoni.

"Clj ovog je da oni na konkretniji način i brže vide i uživaju benefite i pre nego što zemlje Zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU", dodao je.

Ambasador je izrazio nadu da će rad na tim predlozima moći da započne brzo kako bi za predstojeći samit u Zagrebu, u maju naredne godine, bilo konkretnih predloga.

Francuska je pre desetak dana zemljama članicama dostavila na razmatranje tzv "non pejper", odnosno "predlog za diskusiju", u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU, a to su - postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova EU, ali i striktnija politika uslovljavanja i reverzibilnost procesa proširenja.

Antić razobličio plan šiptara! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA