Najnovije

OVA 4 CILJA ZAPAD LANSIRA U VEZI SA KiM, ALI PUTIN IM MRSI KONCE! Raskrinkani podli ciljevi Brisela: Očekujete da Rusija to podrži? Nema šanse!

Kopromis za budući status Kosova i Metohije koji je zapisan u Rezoluciji SB 1244, potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije, odnosno, Srbije kao pravne naslednice SRJ, u međunarodno priznatim granicama, a Albancima na KiM, suštinsku autonomiju u okviru SRJ, odnosno, Srbije

Vladimir Putin (Foto: RIA)

Uz ovo tumačenje, Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ, navodi i da je logično zaključiti da predmet pregovora treba da budu konkretizacija, modaliteti i oživotvorenje suštine zapisane u odluci SB UN, a ne njeno zaobilaženje, umanjivanje značaja, ili negiranje.

- Radi se o pravnom aktu svetskog tela odgovornog za mir i bezbednost koji ima najveću pravnu snagu u međunarodnom pravnom poretku.

Rezolucija SB UN 1244 je rezultat teških pregovora za okončanje ilegalne, oružane agresije NATO protiv Srbije i SRJ. Ti pregovori samo u Beogradu su imali pet rundi, pod bombama NATO. Pregovorima u Beogradu uvek su prethodili i sledili ih, razgovori na vrhu u svetskim centrima kao što su NJujork, Moskva, Berlin, Pariz, Helsinki, Brisel.

Rusija je u tim pregovorima igrala važnu ulogu posrednika - smatra Jovanović.

Živadin Jovanović (Foto: jutjub)

Bivši šef jugoslovenske diplomatije dalje navodi da, imajući to u vidu, ne može biti logično da neko danas drži Rusiju po strani pregovaračkog procesa čiji je cilj otklanjanje posledica tog rata. Jednostrana secesija KiM, jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. je upravo takva posledica.

- Pregovori u Briselu, pod okriljem Zapada, vode se isključivo u skladu sa geopolitičkim interesima Zapada. Nelogičnost je i u tome što se za ishod takvih pregovora očekuje aminovanje Rusije u SB UN. Povodom budućeg statusa KiM vrlo često se postavlja pitanje - šta je realno. Da li je realno očekivanje da se Rusija predsednika Putina u Savetu bezbednosti, ili inače, saglasi sa rešenjem koje je u geopolitičkom smislu, daleko manje od onoga što je pre 20 godina postigla Rusija predsednika Jeljcina? - pita se Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve ideje koje Zapad lansira i kojima teži u vezi sa KiM usmerene su na četiri međusobno povezana cilja - prvo - manja i slabija Srbija, drugo - nezavisno KiM, bar do konstituisanja Velike Albanije, treće - Srbija sa rukovodstvom okrenutim protiv Rusije, slično Crnoj Gori i četvrto - potpuna kontrola NATO do ruskih granica, odnosno, učlanjenje Kosova, Srbije i Ukrajine u NATO.

Jovanović tvrdi da je za Srbiju prioritet dalje učvršćivanje politike neutralnosti, njeno uzdizanje na nivo ustavnog principa, uravnotežena međunarodna saradnja i zahtev za poštovanje i izvršavanje neizvršenih delova iz rezolucije SB UN 1244 i drugih dokumenata.

- Dijalog o KiM u dosadašnjom formatu teško može dati uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje. Cilj pregovora u Briselu je rešenje koje je sastavni deo geopolitike ekspanzije NATO, odnosno SAD, na Istok. Da bi rešenje bilo održivo i u interesu mira potrebno je vraćanje rezoluciji SB UN 1244, Povelji UN i Finalnom dokumentu iz Helsinkija. Za to je neophodan strateški dijalog u četvorouglu Rusija - Kina - Vašington - EU. Bez tog dijaloga slabi su izgledi za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ako se i kada se nastavi - zaključuje Jovanović u autorskom tekstu i zaključuje da su "za mir i budućnost neophodni dijalog, ravnopravnost i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava".

Ruska vojska lansirala satelit pomoću kojeg će se upravljati nadzemnim sredstima Vazdušno-kosmičkih snaga! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA