Najnovije

SRBIJA U ŠOKU: "Kompromis za Kosovo zapisan u Rezoluciji 1244"

Rezolucija 1244 potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije, odnosno, Srbije kao pravne naslednice SRJ, u međunarodno priznatim granicama, a Albancima na KiM, suštinsku autonomiju u okviru SRJ, odnosno - Srbije, kaže Živadin Jovanović.

SB UN, KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Uz ovo tumačenje, Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ, navodi i da je logično zaključiti da predmet pregovora treba da budu konkretizacija, modaliteti i oživotvorenje suštine zapisane u odluci SB UN, a ne njeno zaobilaženje, umanjivanje značaja, ili negiranje.

"Radi se o pravnom aktu svetskog tela odgovornog za mir i bezbednost koji ima najveću pravnu snagu u međunarodnom pravnom poretku.

Rezolucija SB UN 1244 je rezultat teških pregovora za okončanje ilegalne, oružane agresije NATO protiv Srbije i SRJ. Ti pregovori samo u Beogradu su imali pet rundi, pod bombama NATO. Pregovorima u Beogradu uvek su prethodili i sledili ih, razgovori na vrhu u svetskim centrima kao što su NJujork, Moskva, Berlin, Pariz, Helsinki, Brisel.

Rusija je u tim pregovorima igrala važnu ulogu posrednika", smatra Jovanović.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije dalje navodi da, imajući to u vidu, ne može biti logčno da neko danas drži Rusiju po strani pregovaračkog procesa čiji je cilj otklanjanje posledica tog rata. Jednostrana secesija KiM, jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. je upravo takva posledica.

"Pregovori u Briselu, pod okriljem Zapada, vode se isključivo u skladu sa geopolitičkim interesima Zapada. Nelogičnost je i u tome što se za ishod takvih pregovora očekuje aminovanje Rusije u SB UN. Povodom budućeg statusa KiM vrlo često se postavlja pitanje - šta je realno. Da li je realno očekivanje da se Rusija predsednika Putina u Savetu bezbednosti, ili inače, saglasi sa rešenjem koje je u geopolitičkom smislu, daleko manje od onoga što je pre 20 godina postigla Rusija predsednika Jeljcina?", pita se Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve ideje koje Zapad lansira i kojima teži u vezi sa KiM usmerene su na četiri međusobno povezana cilja - prvo - manja i slabija Srbija, drugo - nezavisno KiM, bar do konstituisanja Velike Albanije, treće - Srbija sa rukovodstvom okrenutim protiv Rusije, slično Crnoj Gori i četvrto - potpuna kontrola NATO do ruskih granica, odnosno, učlanjenje Kosova, Srbije i Ukrajine u NATO.

Jovanović tvrdi da je za Srbiju prioritet dalje učvršćivanje politike neutralnosti, njeno uzdizanje na nivo ustavnog principa, uravnotežena međunarodna saradnja i zahtev za poštovanje i izvršavanje neizvršenih delova iz rezolucije SB UN 1244 i drugih dokumenata.

"Dijalog o KiM u dosadašnjom formatu teško može dati uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje. Cilj pregovora u Briselu je rešenje koje je sastavni deo geopolitike ekspanzije NATO, odnosno SAD, na Istok. Da bi rešenje bilo održivo i u interesu mira potrebno je vraćanje rezoluciji SB UN 1244, Povelji UN i Finalnom dokumentu iz Helsinkija. Za to je neophodan strateški dijalog u četvorouglu Rusija - Kina - Vašington - EU. Bez tog dijaloga slabi su izgledi za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ako se i kada se nastavi", zaključuje Jovanović u autorskom tekstu i zaključuje da su "za mir i budućnost neophodni dijalog, ravnopravnost i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava".

Lazanski se hitno vratio iz Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA