Najnovije

"Počinioci nasilja moraju biti osuđeni"

„Mere prevencije se moraju sprovoditi svakog dana, protiv nasilja se moramo boriti svakog dana, a ne samo onim danima koji su predviđeni međunarodnim kalendarom. Moramo da se bavimo svim žrtvama nasilja, bez obzira na pol, versku, nacionalnu ili drugu opredeljenost. Nasilje predstavlja zajednički problem društva i neophodno je razviti bolju koordinaciju između ključnih službi, radi prevencije, suzbijanja i efikasnije zaštite od nasilja”, jedinstveni je stav učesnika tribine “Moj glas protiv nasilja – žrtva nikad nije kriva”, održane u sali Opštine Vračar, u organizaciji Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja.

Tribina Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja (Foto: Pravda)

Govoreći o nasilju nad ženama, konstatovano je da Zakon o porodičnom nasilju u praksi ima mnogo zloupotreba, i da je određeni broj muškaraca nepravedno izložen torturi svojih partnerki, te da je potrebno da sve nadležne službe aktivnije rade na otklanjanju problema iz prakse.

Predstavnici Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja su istakli da nasilje nije privatna stvar i da je svaki vid i pokušaj nasilja krivično delo.

„Ističemo važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja. Svedoci smo da se beleži porast nasilja, i predstavlja patološku pojavu sa kojom se jedino organizovano i sistemski moramo boriti kao društvo“.

Na tribini je bilo reči i o seksualnom nasilju, koje se u većini slučajeva završava prinudnom prostitucijom, a učesnici su se osvrnuli i na veliki broj rijaliti programa u kojima se javno govori o prostituciji i životu koji ista omogućama, te da je potrebna aktivnija uloga medija i etički pristup u rešavanju ovog problema, umesto da senzacionalistički izveštavaju o pomenutoj temi.

„Kao društvo moramo da prepoznamo i utvrdimo ko je nasilnik, a ko žrtva. Prema analizama, samo oko 10% osoba koje su bile žrtve nasilja prijavljuje nasilje nadležnim institucijama. Ali, uprkos malom procentu, postoji određeni rast prethodnih godina, koji pokazuje da se vraća poverenje u nadležne institucije.“ ističu iz Centra, „Žrtva ne sme da bude samo statistika, samo broj. Žrtve nasilja imaju svoje ime i prezime. A počinioci nasilja moraju biti osuđeni.“

Predstavljene su i knjige “Prodata” ne temu trgovine ljudima i prisilne prostitucije i “Beleg na dušu” o porodičnom nasilju autorke Marije Gojković. Knjige možete poručiti na linku OVDE.

Na tribini su se pored Ivane Borić, izvršnog direktora centra, obratili  Nemanja Ivančić, predsednik Odseka3 Centra za bezbednost DBA, Nemanja Kovačević, advokat, Igor Marinković, urednik izdavačke kuće Avala pres koja objavljuje knjige na temu nasilje nad ženama, i dr Tatjana Jocović, akademik, inovator iz psihosomatske medicine i psihoneuro imunologije.

Izvor Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA