Najnovije

ŠTA BI BILO DA NAŠA VOJSKA DOĐE U FRANCUSKU BEZ POZIVA? Asad osudio francusku „okupaciju“ Sirije!

Nema bitne razlike između podržavanja terorizma na sirijskom tlu i slanja trupa bez formalnog odobrenja sirijske vlade, rekao je sirijski predsednik Bašar Asad, osouđujući ulogu Francuske u građanskom ratu u Siriji.

Bašar Asad (Foto: ria.ru)

Sirija je "prešla dug put" da bi porazila pojavu terorizma na svom tlu, ali džepovi otpora i dalje ostaju jer džihadisti dobijaju podršku Turske i zapadnih zemalja, rekao je Bašar Asad za časopis "Pariz meč", izdvajajući SAD, Veliku Britaniju i „posebno Francusku“.

Francuska se pridružila koaliciji protiv "Islamske države" koju predvode SAD, pružajući vazdušnu podršku i raspoređujući specijalne snage u Siriji. Ali za Asada, francuska intervencija predstavlja „okupaciju“, jer Pariz, kao i njegov glavni NATO saveznik Vašington, nisu dobili odobrenje Damaska za vojnu intervenciju.

"Da li stvarno mislite da možemo poslati sirijske snage da se bore protiv terorizma u Francuskoj, a da nas francuska vlada ne pozove? Međunarodno pravo upravlja ponašanjem država u svetu, a ne njihovim namerama."

Sada, kada su strane snage došle u Siriju, a da ih nije pozvala legitimna vlada, „to je okupacija“, insistira sirijski predsednik, dodajući, da „nema velike razlike između podržavanja terorizma i raspoređivanja vojske u cilju okupacije zemlje".

Operacijom pod nazivom "Šamal", francusko snage trebalo je, zvanično, da izvrše izviđačke letove i pomognu kurdskim borcima u Siriji. U vreme vrhunca, vojna tehnika Francuske na Bliskom istoku obuhvatala je udarnu grupu "Šarl de Gol", borbenu eskadrilu aviona kao i nekoliko mornaričkih jedinica na terenu.

Intervju je nastao usled napretka sirijske vojske u severnoj provinciji Idlib. Sada sirijske snage pokušavaju da zadaju konačan udarac preostalim militantnim u naseljima duž strateškog autoputa Damask-Alepo.

Dok se borbe nastavljaju, Asad je rekao da Sirija može voditi rat bez ikakve podrške sa Zapada.

"Možemo da upravljamo sopstvenim angažmanom ... Ali želimo da se vratimo svetskom poretku koji se više ne poštuje, jer vlada haos", zaključio je Asad.

Za ruski Specnaz razvijena puška ORSIS-375CT uvećanog dometa! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA