Najnovije

ULAZAK U ZEMLJE EU VIŠE NEĆE BITI ISTI! Pasoš više nije dovoljan, uvodi se novi sistem na šengenskim granicama!

Državljani Crne Gore će najverovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je iz Uprave policije.

Pasoš (Foto: pixabay. com)

Naime, Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obavešten o novim merama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije.

- Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa pomenute konferencije koju je organizovao FRONTEX, možemo reći da se ove mere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provere u cilju efikasnije kontrole lica koja nisu državljani država članica EU i brže provere dužine boravka na teritorijama država članica - kazali su iz Uprave policije.

Početak upotrebe dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES, je planiran početkom 2022. godine.

- Početak primene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da pre početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS​ svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica - objasnili su iz Uprave policije.

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provere od državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u Evropsku uniju.

- U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru - ističu u Upravi policije.

Ova provera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.

Pročitajte OVDE  kako su hrvatski istoričari raskrinkali hrvatsku predsednicu!

Izvor: Mediji

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube