Najnovije

Da li ćemo u Beogradu imati čak četiri mini-grada na rekama?

Ideja o spuštanju na reke, u prestonici se poslednjih godina ostvaruje i većom brzinom nego što je bilo ko mogao to da nasluti, pa bismo za pet do deset godina mogli da imamo čitava naselja ili mini gradove na Savi i Dunavu.

Beograd (Foto: Jutjub)

Sve je, naravno, počelo od projekta "Beograd na vodi", na potezu nekadašnje Savamale, ali i Bare Venecije, te zaleđine nekadašnje Glavne železničke stanice. Međutim, kako se projekti na rekama nižu kao na filmskoj traci, nije nemoguće da u doglednoj budućnosti imamo barem četiri-pet Beograda na vodi!

Beograd na vodi

Trenutno je najatraktivniji i najskuplji projekat, koji je poznat i van granica naše zemlje. Pored šetališta kraj Save prve zgrade su završene i useljene, ali je gradnja novih odmah nastavljena. 

Uskoro će biti otvoren i bulevar koji će povezati Stari savski most i Beogradski sajam, a prolaziće kroz celo naselje. U ovom delu grada skoro je počela i gradnja Kule Beograd koja će biti najviša zgrada u prestonici sa 168 metara.

U toku je gradnja još stambenih objekata, a za narednu godinu planirano je otvaranje "Galerije Beograd", najvećeg i najmodernijeg tržnog centra u prestonici, smeštenog neposredno pored Gazele.

Blok 18

Za deo grada sa druge, novobeogradske strane Save, takođe postoji ambiciozan plan. U Bloku 18 trebalo bi da bude izgrađen "brat blizanac" Beograda na vodi.

Ideja o novom stambeno-poslovnom kompleksu obelodanjena je pre par godina, ali najveći problem ovog plana jeste oko 500 porodičnih kuća i radionica koje se nalaze na tom delu. Od njihovog raseljavanja i izmeštanja zavisi dalji tok ovog projekta, koji bi se prostirao od Starog sajmišta do Gazele.

Na ovom prostoru, prema ranijim planovima, trebalo bi da se grade stambeni objekti, poslovni kompleksi, ali i nekoliko kula.

Cepter siti

Na potezu između Gazele i novobeogradske toplane, na mestu sadašnjeg brodogradilišta, mogao bi u budućnosti da nikne još jedan tzv. "Beograd na vodi". Već duži niz godina postoji ideja o ovom projektu na zemljištu koje je od 2003. godine u vlasništvu kompanije "Cepter".

Planovi za ovo zemljište su pored stambenih zgrada, i brojni sportski objekti i tereni, otvoreno klizalište, skejt i frizbi parka, škole, vrtići, javne službe i još mnogo toga.

Nedavno su u javnosti osvanuli novi renderi kako bi moglo da izgleda ovo futurističko naselje. Iz "Ceptera" su za "Blic" objasnili da bi gradnja mogla da počne za pet do deset godina.

Međutim, prethodno mnogi objekti moraju biti izmešteni, građani koji žive u nelegalnim kućama uz Brodarsku ulicu i u Maloj Ciganliji morali bi biti iseljeni, a na kraju bi kompletan prostor od Brankovog mosta do Bloka 58 trebalo urediti.

Marina Dorćol

Još jedan višegodišnji plan o stambeno-poslovnom kompleksu rađen je za zemljište na lokaciji “Marina Dorćol”, smešteno odmah na Dunavu. Još 2006. godine gradske vlasti su dale zemljište u zakup, ali mnogobrojni projekti nikada nisu pokrenuti.

Pre nešto više od mesec dana “Marina Dorćol” prodata je za nešto više od 32 miliona evra firmi MD Investment, koja nije imala konkurenciju u borbi za ovo zemljište.

I na ovom prostoru planirana je gradnja i stambenog i poslovnog prostora, a posebna atrakcija svakako bi bila marina u koju bi pristajale i luksuzne jahte.

Pročitajte OVDE  koliko će povećanje plata dobiti ministri i premijerka!

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA