Najnovije

DS JE IMALA SVOJU PARAVOJNU FORMACIJU S MAUZEROM NA ČELU! Advokat Tomanović žestoko optužio Demokratsku stranku!

Priče o paravojnim formacijama za vreme krvavog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji i dalje su tema u Srbiji. Opet se prenose priče o Arkanovim tigrovima, Knindžama kapetana Dragana, Mauzeru, Šešeljevcima...

Zdenko Tomanović (Foto: Medija centar)

Jednu takvu priču ponovo je pokrenuo advokat Zdenko Tomanović koji je u emisiji Utisak nedelje izgovorio tvrdnju da je i Demokratska stranka imala svoje paravojne formacije, najverovatnije aludirajući na saradnju ubijenog Zorana Đinđića i LJubiše Savića Mauzera, koji je jedan od osnivača DS u Republici Srpskoj.

- Nema nijedne partije u Srbiji koja nije imala svoje paravojne formacije. Tačnije dominantne, vladajuće i većinske partije u Srbiji, od opozicije imali su svoje paravojne formacije, pa i Demokratska stranka, SPS, SRS - rekao je Zdenko Tomanović i izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama.

Svi su u rečima Tomanovića prepoznali Mauzera i njegovu formaciju "Garda Panteri".

Demokratska stranka (DS) nazvala je "neistinitim i zlonamernim" tvrdnje advokata Zdenka Tomanovića da je DS devedesetih godina imala veze sa ratnom propagandom i delovanjem paravojnih formacija.

Misli pretpostavljam na LJubisu Savica Mauzera i njegove kontake sa DS i Zoranom Đinđićem. Ali to je predaleko od tvrdnje da je DS imao paravojnu formaciju.

"Od svog obnavljanja u uslovima višestrančja DS je sprovodila antiratne akcije i miroljubivu politiku na spoljnom i unutrašnjem planu. Objavom Platforme za sprečavanje gradjanskog rata u SFRJ, nedvosmisleno je iskazala svoj stav o uništavanju istorijskog i kultrunog nasledja u gradovima zahvaćenim ratnim dejstvima. Neistinito i neetično je da stranku koja je prva objavila 'Apel za mir' Tomanović u bilo kom kontekstu dovodi u vezu sa ratnom propagandom, militantnim aktivnostima i delovanjem paravojnih formacija", navela je ta stranka.

Mauzer je osnovao Demokratsku stranku R. Srpske po završetku rata i pošto se razišao sa SDS-om. Jedinica kojom je komandovao, “Panteri” je bila regularna jedinica Vojske R. Srpske. Tako da je priča o paravojnim formacijama DS-a ‘90-ih bućka na koju se hvataju somovi

DS je ocenila da je nesporno pravo da svako ima svoje mišljenje o istorijskom periodu i protagonistima ali da to, ako se javno iznosi, mora biti zasnovano na činjenicama i istini.

Podsetimo LJubiša Savić Mauzer bio je jedan od osnivača DS u Republici Srpskoj, tesno je sarađivao sa Zoranom Đinđićem i bio je načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Poenta je, Tomanovic je pogresio. DS nije imao svoju paravojnu jedinicu, u bilo kakvom obliku. A pogotovo ne u onom (regrutovanje, finansiranje) kog su bile jedinice SPO, SRS i SPS. Mauzer je inicijalno sopstvenu jedinicu naknadno mislim ubacio u VRS.

Mauzer je ubijen u sačekuši u Bijeljini kada je izrešetan kalašnjikovim. Ubica Đorđe Ždrale izdržava dvadesetogodišnju kaznu. Nalogodavci ubistva još su nepoznati, iako je u postupku dokazano da je ubistvo planirao i organizovao veći broj lica.

Nepodeljeno je mišljenje da se ovde radi o političkom ubistvu. Mauzer je, pored ostalog, bio opasan svedok. Sve češće se govorilo da on u Hagu ima specijalan status – svedoka optužbe. Oni koji su ga ubili, ili pre oni koji su naručili njegovo ubistvo, znali su da sa njim nema pogađanja. Toliko o mogućim motivima, a o izvršiocima?

Mauzerovi saborci kažu da to nije mogao uraditi čovek nego jajara, onaj ko nije video ratište, poginule borce, samo takav je mogao, pucajući iz zasede u Mauzera, pljunuti na sve što je pravim Srbima sveto. Ali, "posao" je završen, jasna je poruka svima koji ne gledaju svoja posla.

Pročitajte OVDE  šta kaže Ponoš o S-400.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA