Najnovije

BUGARI JOŠ BESNI ZBOG S-400: Rusi nam pred celim svetom pokazali ko komanduje Bugarskom!

Poslednji događaji, koji bi trebalo da dovedu do napetosti između Bugarske i Rusije, iz nekog razloga ne prouzrokuju oštre reakcije Sofije, saopštili su iz Atlantskog saveta Bugarske.

S-400 (Foto: Jutjub)

Kako se navodi u saopštenju Organizacije, to je verovatno povezano sa realizacijom projekata u sferi energetike.

"Pre dve nedelje Bugarska je izdala dozvolu da ruski avioni sa protivavionskom divizijom S-400 prelete iznad Bugarske u Srbiju. Bugarska se ovom odlukom pokazala kao nepouzdan saveznik, uprkos naknadnim pokušajima vlade da opravda propust neprijatnim objašnjenjima", istakli su iz ove organizacije.

Propuštanje S-400 kroz bugarski vazdušni prostor i putovanje Nikolaja Malinova u Moskvu omogućili su Kremlju da još jednom pokaže ne samo ko komanduje Bugarskom, nego i da je javno ponizi, ocenili su iz Atlantskog saveta.

"Stoga je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov pripretio Bugarskoj „štetnim posledicama“, ukoliko Malinova, koji je optužen za špijunažu, budu progonili u Bugarskoj. Poruka je da su ruski agenti nedostižni! Zašto Sofija i dalje ćuti? Zbog straha da ne naljuti kremaljskog diktatora? Ili zbog toga što Bugarska nije slobodna zemlja, nezavisna od Moskve?", pitaju se iz Atlantskog saveta Bugarske.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ranije je izjavio da Bugarska ništa nije prekršila time što je izdala dozvolu ruskim avionima sa S-400 da prelete u Srbiju.

"Naravno, Bugarska je mogla da ne izda dozvolu, ali to bi verovatno dovelo do diplomatskog skandala sa Rusijom. Sutra ćemo možda mi morati da letimo iznad treće zemlje, kao kada letimo za Avganistan i nema razloga da se to spreči ako nismo narušili nikakva međunarodna pravila. Naravno, našim NATO saveznicima se to ne sviđa, ali takva je situacija", ocenio je on.

Najmanje 12 puta ruski teretni avioni "antonov" An-124 leteli su kroz vazdušni prostor Bugarske u poslednje tri nedelje. Leteli su iz Moskve u Beograd i nazad, pišu bugarski mediji.  Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA