Najnovije

VUČIĆ KUPUJE VREME? Još bez odluke o datumu izbora?

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić još uvek nije doneo konačnu odluku o terminu za održavanje izbora, rekli su Danasu izvori bliski naprednjacima.

Izbori (Foto: Jutjub)

Prema njihovim rečima, datum kada će građani izaći na birališta zavisi od više okolnosti koje će se uzimati u obzir prilikom utvrđivanja političke taktike, počevši od toga kada će i da li će ponovo početi razgovori sa Prištinom, toga ko će na izborima učestvovati i toga ko neće izaći na glasanje, preko nadolazećih praznika pa sve do vremenske prognoze.

Uoči jučerašnje sednice Predsedništva SNS ponovo se u delu javnosti poveo razgovor o terminu izbora. Istakla su se dva datuma, 22. mart i 3. maj sledeće godine.

Ono što je do sada poznato i o čemu su više puta govorili i predstavnici vlasti je da će se glasati na proleće u martu ili aprilu, odnosno da će izbori ovog puta biti održani u redovnom terminu. Krajnji rok za organizovanje izbora je 3. maj s obzirom na to da su mandati poslanicima u Skupštini Srbije posle izbora 2016. verifikovani 3. juna, a izbori moraju da budu održani najkasnije 30 dana pre isteka mandata poslanika kojima ističe mandat.

U slučaju da se izbori zakažu za 22. mart, oni bi najranije mogli biti raspisani 22. januara, a najkasnije 6. februara. Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 29. marta, oni bi morali da budu raspisani između 29. januara i 13. februara.

Pretposlednji vikend marta, odnosno 22. mart ne pominje se prvi put kao mogući termin izbora. O 22. ali i 29. martu pisali su mediji u avgustu ove godine objavljivanjem da je vrh naprednjaka postigao načelni dogovor o datumu redovnih parlamentarnih, lokalnih i izbora za Skupštinu Vojvodine, ali da će se „prelomiti“ posle konsultacija sa Vučićem i sednica organa stranke tokom jeseni.

O 3. maju kao terminu uglavnom se tokom ove godine pisalo kao o krajnjem roku za održavanje izbora, uz naznaku da tih dana počinje sezona praznika (Uskrs, Prvi maj), pa se zbog toga možda može očekivati i to da se glasanje održi i ranije.

S obzirom na to da će sledeće godine biti održani izbori na svim nivoima, podsetimo se sleda raspisivanja izbora koji su održani 24. aprila 2016.

Najpre je tadašnji predsednik Republike, Tomislav Nikolić, raspisao parlamentarne izbore 4. marta. Zatim je 7. marta predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković, raspisala izbore za lokalne parlamente. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je 22. marta raspisao pokrajinske izbore.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

U odluci Skupštine Vojvodine o raspisivanju pokrajinskih izbora pisalo je da izbore za poslanike Skupštine Vojvodine raspisuje predsednik te skupštine, 90 dana pre isteka njenog mandata, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Poslanicima pokrajinske skupštine mandati su verifikovani 2. juna 2016.

Pročitajte OVDE  šta će to Palmer dugo pamtiti i poneti iz Srbije.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA