Najnovije

KAZNENA EKSPEDICIJA STIŽE U BEOGRAD: Ameri ne mogu da prežale isporuku Pancira i dobre odnose sa Rusijom!

Posle Ričarda Grenela i Metjua Palmera u Srbiju stiže još jedan specijalac administracije SAD - Tomas Zarzecki, čovek zadužen za kažnjavanje država koje vojno sarađuju s Rusijom

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ne prašta Srbiji odlične odnose s Ruskom Federacijom na vojnom planu, te zato šalju specijalca Stejt departmenta Tomasa Zarzeckog, čoveka zaduženog za rukovođenje Radnom grupom 231 i kažnjavanje država koje vojno sarađuju s Ruskom Federacijom, koji u petak stiže u Beograd!

Naime, ova poseta nije nimalo slučajna, jer dolazi odmah nakon što je Srbija kupila ruski PVO sistem „Pancir“ i nakon što se divizion PVO sistema S-400 vratio iz Srbije u Rusiju, posle zajedničkih vojnih vežbi „Slovenski štit 2019“, ocenjuju sagovornici Kurira.

Moguće sankcije

Nedavno su u Beogradu bili i specijalni izaslanici Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine, odnosno za region zapadnog Balkana Ričard Grenel i Metju Palmer, a njihove posete analitičari su tumačili kao pritisak na Srbiju da ubrza rešenje pitanja Kosova. Trn u oku im je bila i bliska saradnja sa zvaničnim Kremljom, to jest administracijom Vladimira Putina. Palmer je čak jasno rekao da postoji „mogućnost da Srbija traži specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu sankcije“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je očekivano da SAD žele da izvrše pritisak i da su potencijalno moguće vojne sankcije zbog vojnotehničke saradnje Srbije s Rusijom.

- U okolnostima kad SAD naoružavaju naše regionalne neprijatelje, mi moramo da jačamo svoje odbrambene kapacitete. Amerika ne može da nam uvede sankcije kao devedesetih, a i da ih uvede, to je manja šteta nego da dočekamo novi balkanski sukob bez adekvatnog naoružanja - kaže Anđelković i dodaje da je pitanje da li će SAD uraditi nešto u praksi, jer bi nas time oterali u savez s Rusijom.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je za SAD problem vojna saradnja Srbije s Rusijom, te da, između ostalog, i zbog toga šalje izaslanika za izaslanikom.

- Što je ta saradnja jača, to je jači uticaj Rusije ovde. NJih svrbi S-400 i „Pancir“, to je reakcija Stejt departmenta koja ima političke motive. Sve ovo je pokušaj da se uticaj Rusije ovde smanji.

Nema popuštanja

- Nije bitno šta će njihov izaslanik da nam prenese, bitno je da naš državni vrh jasno stavi do znanja da neće trpeti pritiske i da neće popustiti - navodi analitičar.

Vojnopolitički analitičar Zoran Dragišić smatra da Srbija nije u opasnosti od sankcija jer ne krši međunarodno pravo.
- Svi su pod prismotrom SAD, strogo je kontrolisano vojno naoružavanje u celom svetu - naveo je Dragišić.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da mu nije jasno šta bi moglo da smeta Vašingtonu jer Srbija ima 80 odsto vojnih vežbi sa NATO, a tek 20 s Rusijom.

Evo šta je predsednik Dveri rekao u svojoj novoj kolumni o SNS-u, Vučiću, RTS-u! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA