Najnovije

"NE SMETA MI GALAMA U SARAJEVU!": Dodik stao u odbranu osnovnih principa Dejtona! (VIDEO)

- Ja sam jedini koji je ostao kao Don Kihot da branim izvorne prinicpe Dejtona, da ova zemlja proživi. Ja se proglašavam antidejtonskim, a ne proglašava se Deklaracija SDA koja je napisala da hoće Republiku BiH, koja je u suštini antidejtonska. Na ovim prostorima, ako se Srbi pitaju, a trebali bi da se pitamo, jedina republika koja može biti je Republika Srpska - rekao je Milorad Dodik, član Predsedništva BiH u emisiji "Pressing" na N1.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dogovor o formiranju vlasti bio je skoro pa postignut između Dodika, Čovića i Izetbegovića. Član po član - došlo se do sporazuma, ali onda je došlo pitanje oko ANP-a i sve se krenulo razvaljivati, ispričao je Dodik u emisiji. Takođe je poručio da se neće povući iz Predsdništva BiH jer je sada to gotovo pa nemoguće, jer dva člana bez Parlamenta BiH ne mogu odlučivati sama.

Rekao je i da se ne vode nikakvi pregovori u tajnosti o novom sporazumu između lidera, ali i to da nema nameru sazivati nikoga.

- Ovo što rade SDA i HDZ, ne znam da li je to tajno. Što se nas iz SNSD tiče, mi ne progovaramo ni sa kim. Ima sporazum da promenimo onaj član o trajanju. Neće niko da razgovara na tu temu. Mislio sam da je to završeno, da je tu bilo ono što je Izetbegović tražio sa bošnjačke strane. Nigde nije pomenut ANP, rečeno je da će se redefinisati komisija za odbranu - gde treba da odgovara Predsjedništvo - rekao je.

A šta kada istekne novi rok?

- Nema roka ako se ne dogovorimo. Možemo promeniti odredu o trajanju. Ako hoće, hoće. Nažalost, politika se svodi na to da određene opcije na važna mesta dovedu osobe koje će provoditi određene politike. Imamo gotovo imenovanje značanog broja na nižim nivoima institucija vlasti na nivou BiH. Sad treba neko da dođe neko iz SNSD, pokupi političku odgovornost i da se nosi tri godine sa onim ljudima koji nisu bili politička volja tog Saveta ministara. To se radi da bi se dovele stare strukture SDS-a i SDA da bi se produžili postojeći mandati - rekao je on.

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsedništva održanim 5. novembra predlagao kako BiH da preživi.

-Dogovorom, da napravimo dogovor o nadležnostima, da se ne spori Republika Srpska i da niko nikoga ne negira. Ja verujem da bošnjački narod i elita snosi za BiH najveću odgovornost. Ne može BiH da preživi u uslovima majorizacije Hrvata. Ni mi nećemo dozvoliti majorizaciju. Idemo na dogovor. Ne možete na izborima dati više glasova jednom članu Predsedništva nego samom bošnjačkom predstavniku. To nije ta Bosna. Galama mi ne smeta u Sarajevu, ali često dolazim u poziciju da predlažem kvalitetna rjšenja o koja su se mnogi oglušili - poručio je Dodik.

- Ako BiH nastavi ovako, ako Bošnjaci ignorišu srpske pozicije i prava, ako visoki predstavnik nastavi ovako, naravno da smo protiv te BiH. Otići ćemo na Narodnu skupštinu, doneti svoje odluke - e da vidimo šta će se desiti onda. Republika Srpska se sprema da izađe iz dva - tri sporazuma. Iz svakog ugovora strana koja je potpisala, može da izađe. Ja nisam za to. Mi smo pod pritiskom naterani na neke stvari - rekao je Dodik.

Dodik osuo paljbu po Incku! Više o tome OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA