Najnovije

KRAJ TRGOVINSKOG RATA? Kina i SAD dogovorile ukidanje međusobnih carina u fazama!

Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da je sa Sjedinjenim Američkim Državama postignut sporazum da se proporcionalno ukinu postojeće carine između dve zemlje u fazama.

Si Đinping i Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Prema rečima portparola ministarstva, Gao Fenga, iznos carinskih olakšica koje će se pojaviti u prvoj fazi zavisiće od sadržaja tog sporazuma. Očekuje se da će prva faza trgovinskog sporazuma biti potpisana u narednim nedeljama. Sveobuhvatni trgovinski sporazum može se potpisati samo pod uslovom da se sve carine ukinu „istovremeno i proporcionalno“.

Saopštenje dolazi pred sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Ksi Đinping, tokom kojeg će razgovarati o dugoočekivanom prelaznom trgovinskom sporazumu.

Visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je u sredu da bi dogovor mogao biti odgođen do decembra zbog rasprave o mestu i vremenu održavanja sastanka.

Desetine mesta su predložene za sastanak, nakon što je prvobitno trebalo da bude održan na marginama sada otkazanog samita lidera azijsko-pacifičkog regiona sredinom novembra u Čileu.

Prema zvaničniku, London je među mogućim lokacijama. Dvojica lidera mogla bi se sastati nakon samita NATO-a kojem bi Trump trebao prisustvovati od 3-4 decembra, rekao je zvaničnik.

„To se razmatra, ali ništa nije odlučeno“, rekao je američki zvaničnik.

Trgovinska rat između dve najveće svetske ekonomije traje više od godinu dana, što je rezultiralo višestrukim carinama i ograničenjima. Očekuje se da će privremeni ugovor između SAD-a i Kine obuhvatati obećanje Vašingtona da će obustaviti realizaciju uvođenja carina zakazanih za 15. decembar na oko 156 milijardi dolara kineskog izvoza, uključujući mobilne telefone, prenosne računare i igračke.

Vašington i Peking uvode međusobne carine na robu vrednu milijardama dolara. U 2018. godini Trampova administracija počela je uvoditi carine i druga trgovinska ograničenja Kini kako bi primorala Peking da promeni ono što je nazvala "nepoštenim trgovinskim praksama".

Poslednja eskalacija dogodila se u avgustu, kada su SAD počele postepeno nametati carine na oko 300 milijardi dolara kineskog izvoza. Peking se osvetio nametima koji su usmereni na američki uvoz vredan oko 30 milijardi dolara, a najviše utiče na proizvode koji su osetljivi na američki poljoprivredni sektor.

U septembru su SAD privremeno izuzele oko 400 vrsta kineskih proizvoda. Na listi su se našli filteri za kafu, baklje za kućna dvorišta i skejtbordovi. Proizvodi su bili deo kineske robe vredne 250 milijardi dolara na koju je Trampova administracija uvela carine prošle godine. Izuzeće SAD-a usledilo je nakon odluke Ministarstva finansija Kine da izuzme 16 američkih proizvoda iz režima sankcija.

Američki državni sekretar izbegava istragu o opozivu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA