Najnovije

PALMER U ŽENEVI: "Mali Šengen ima podršku SAD"

"Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku", rekao je Metju Palmer u Ženevi.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promenila i neće se promenti", rekao je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

"Upravo zato je nemogućnost Evropskog veća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posednja reč, nadamo se da će Evropsko veće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region", kazao je Palmer.

"U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu. Posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu 'mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću", istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

"To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak", zaključio je svoej izlaganje Palmer.

Izbacili devojčicu iz vrtića jer joj se "otac bavi politikom"! Više o tome OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA