Najnovije

HTELI SU GLADNU RUSIJU, PUTIN IH JE SADA DOKRAJČIO! Ne da neće gladovati, već će i pola sveta hraniti i to ovim proizvodom! (VIDEO)

Predsednik Vladimir Putin je u misiji da Rusiju oslobodi zavisnosti od stranih proozvođača hrane i modernizuje mlečnu industriju, u kojoj se na pojedinim farmama mleko još muze ručno.

Vladimir Putin (Foto: kremlin. ru)

Da bi to postigao, dobija pomoć iz Evrope. Pet godina nakon što je zapadni embargo Rusiju lišio holandske gaude i italijanskog parmezana, ruske kompanije dovoze hiljade crno-belih holštajna preko granice do najmodernijih štala. Rusija je sada najveći uvoznik krava iz Evropske unije.

To je deo ambicioznog plana vlade da transformiše Rusiju iz najvećeg uvoznika mleka u samoodrživost u roku od osam godina. Dugoročno, Rusija je postavila svoj cilj kada je prodaja mleka u pitanju: izvoz u Kinu, pre svega, ali i i druge azijske zemlje poput Koreje, Vijetnama, Indonezije, arapskih zemalja i nekih afričkih zemalja.

Da li je to dostižno ili ne, ostaje da se vidi, ali Rusija sada dodatno ulaže u poljoprivrednu industriju kroz sistem državnih subvencija, sniženih kredita i rabata na farmama. Proizvodnja peradi i svinjetine je dovoljna usled vladinih programa finansiranja i dominacije u globalnoj industriji pšenice.

Do sada je Rusija od EU kupila 45.000 junica u vrednosti od oko 100 miliona evra (110 miliona dolara), prema carinskim podacima. Verovatno će i u 2019. biti najveći uvoznik drugu godinu zaredom. Te cifre su duplo više od 2016.

Pošto je Rusija zabranila uvoz evropske hrane u znak odmazde zbog sankcija posle aneksije Krima 2014. godine, mlečna industrija je privukla više od 200 milijardi rubalja (3,1 milijardu dolara) ulaganja, procene su Nacionalne unije proizvođača mleka.

"Milijarder čelika i transporta" Vladimir Lisin, četvrti najbogatiji tajkun Rusije, takođe je u septembru objavio da ulazi u mlekarsku industriju. Planira da potroši čak 18 milijardi rubalja na izgradnju farmi i fabriku za preradu.

Međutim, dug je još put do tačke kada Putin može da tvrdi da mu ne treba strano mleko. Mnogi farmeri sporo usvajaju modernu mlečnu infrastrukturu, a starije farme sovjetskog doba izumiru, ocenjuje Blumberg.

Dok su Evropa i Sjedinjene Države decenijama usavršavale genetiku mlečnih krava kako bi proizvodnju mleka podigle na maksimum, rusko stado nije držalo korak. Ilustracije radi, skoro trećina mleka u zemlji potiče sa domaćinstava sa nekoliko krava u dvorištu ili kompanija koje koriste zastarelu tehnologiju.

„Proizvodnja mleka je jedan od sektora ruske poljoprivrede koji zahteva dodatna ulaganja“, rekao je Artom Belov, generalni direktor Sindikata mlekara, dodajući da ovaj sektor "ima veliki potencijal za razvoj.“

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je povodom obeležavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida oštro kritikovao Rusiju i Kinu zbog širenja autoritarnosti. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: bloomberg. com/Informer

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA