Najnovije

JEZIVI ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Kašogiju su prste odsekli simbolično zbog njegovog pisanja o saudijskom princu

Priča o smrti DŽamala Kašogija dobro je poznata. Istaknuti sadijski novinar ušao je 2. oktobra prošle godine u konzulat svoje države u Istanbulu kako bi dobio papire za razvod da bi mogao da se oženi svojom verenicom. Nekoliko munuta kasnije drogirala ga je i ubila grupa ubica poslatih iz Rijada. Još nekoliko sati je prošlo i ubice su bile u privatnom avionu i letele nazad kući.

DŽamal Kašogi (Foto: Jutjub)

Posledice brutalnog ubistva Kašogija ni godinu dana kasnije ne prestaju, a ne bi ni trebalo s obzirom na to kakav je udar na ljudske i novinarske slobode to predstavljalo. Priča odbija da bude sahranjena, baš kao i raskomadano telo same žrtve koje nikada nije pronađeno.

Ovonedeljna posledica bila je vest da će ponudu deonica saudijskog naftnog giganta Armako, vrednih dve milijarde dolara, rešavati relativno beznačajna berza u Rijadu, umesto one u Londonu ili NJujorku. To je zbog straha da će se Zapad poželeti da se osveti mladom prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu za koga se veruje da je naredio ućutkivanje Kašogija.

Detalji smrti novinara poznati su zahvaljujući transkriptima bezbednosnih službi koje su prisluškivale konzilat u kome se desio zločin. Ipak, nova knjiga novinara britanskog Kanala 4 DŽonatana Ragmana uspela je da šokira grafičkim detaljima.

On detaljno opisuje kako su Kašogija namamili u konzulat, a zatim verbalni dijalog i zvukove koji su se čuli dok su mu saudijski napadači ubrizgavali sedativ i gušili ga plastičnom kesom.

Dok ga je život napuštao, Kašogi je gledao na zid sa tri portreta saudijskih vladara - prvog kralja Ibn Sauda, trenutnog vladara Salmana i njegovog sina.

Mikrofoni bezbednosnih službi uhvatili su zvuk testere koja seče ljudsko meso i kosti. Pretpostavlja se da je novinar do tada već bio mrtav, ali s obzirom na brzinu kojom se sve desilo, to nije sigurno.

Kašogijeva glava i udovi bili su odsečeni, kao i prsti, verovatno kao simbolična kazna za članke koje je njima pisao, piše Ragman. Posmrtni ostaci su spakovani u kese i izneseni iz konzulata. Gde su završili nije poznato.

Forenzička istraga novinara nije ostavila sumnju da je bin Salman organizator zločina. Kašogijevi prijatelji sa kojima je pričao izrazili su zbunjenost njegovim postupcima - nikome nije jasno zašto je rizikovao i otišao u konzulat kada su ga dovoljno često upozoravali da ima metu na čelu.

To da je rizikovao kako bi pribavio papire kako bi se oženio mladom verenicom njegovim prijateljima ne deluje kao dovoljan razlog.

Ipak, kako piše Ragman, Kašogijev privatni život bio je daleko od uzornog. Bio je poznat po brojnim ženama i ljubavnicama, decu je retko viđao, zbog takvih okolnosti često je bio usamljen i ogorčen, a prijatelji su otkrili da je često plakao i bio depresivan.

Pročitajte OVDE kakav je skandal izazvao Majk Pompeo u Nemačkoj.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA