Najnovije

MAKRONE, LEGLO DŽIHADISTA NIJE U BiH, VEĆ U SRPSKOJ POKRAJINI! Profesor FPN šokirao: Odavde se regrutuju islamisti…

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić izjavio je da je prava adresa problema takozvane Islamske države na Balkanu Kosovo, a ne BiH, kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Jevtić je rekao da je Islamska zajednica u BiH osudila ID, dok je Islamska zajednica sa KIM, jedina sa ovih prostora pozvala na džihad u Siriji na strani ID.

Prema njegovim rečima, proporcionalno broju stanovnika, sa Kosova u Siriju odlazi najveći broj ljudi, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih je regrutovano u redovima ID.

- Sin muftije kosovskog pozvao je na džihad i tako dao primer koji drugi treba da slede. U ovom momentu, iako se mnogo priča o tome, teško da mogu da postoje ozbiljni trening centri na KiM, s obzirom na to da je taj deo Balkana premrežen američkim i zapadnim obaveštajnim službama - rekao je Jevtić.

Agon Misini (29) iz opštine Gnjilane priznao je da je kao član takozvane Islamske države organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima.

On se u petak izjasnio krivim za terorizam, a Specijalno tužilaštvo je 7. novembra podiglo optužnicu protiv Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ID borio na Bliskom istoku.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je Misini dobrovoljno napustio KiM u julu 2015. godine, kako bi otišao u Siriju.

On je u Siriju otputovao preko Grčke, koristeći falsifikovani pasoš osobe iz Skoplja, a zatim je otišao do turske granice.

U optužnici se navodi da se nakon dolaska u Siriju pridružio ID, gde je nakon taktičke obuke učestvovao u ratnim sukobima na strani ID.

Uhapsile su ga kurdske snage u julu 2017. godine, u aprilu 2019. je vraćen na KiM.

On dodaje i da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti "izraziti islamista kojeg podržava Zapad", kao i da Kurti samo otvorenije govori ono što ostali misle.

- Celokupna islamska, muslimanska, albanska populacija iz Severne Makedonije, Albanije i sa Kosmeta zalaže se za jednu albansku državu koja bi bila etapa dok se ne bi ujedinili sa ostalim muslimanima, ali su protiv te priče albanski hrišćani, o kojima se malo priča - zaključio je Jevtić.

Pročitajte OVDE  zašto Slovenci peckaju Hrvate.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA