Najnovije

GRČKI BORBENI AVION MIRAŽ NAPAO TURSKI BROD! Raketa Egzocet spremna za paljbu! (FOTO/VIDEO)

Letelice tipa Miraž-2000 Helenskog ratnog vazduhoplovstva su "zaključale" raketama "Egzocet" turski ratni brod, a kao dokaz za to se navode fotografije iz samog kokpita koje su se pojavile na internetu.

Borbeni avioni Miraž (Foto: Jutjub)

Na fotografijama se vidi HUD (indikator na kacigi pilota), a kao dokaz da je u pitanju Miraž-2000 navodi se karakteristična cev za dopunu goriva na nosu letelice. Na istim fotografijama se vidi kako je brod "lokovan", a najverovatnije je u pitanju turska fregata. Na levoj strani HUD-a vidimo oznaku "M39", što predstavlja antibrodske rakete AM-39 Egzocet - navodi ugledni časopis Aviationist.

Odnosi između Ankare i Atine su na velikoj proveri pošto je Turska odobrila bušenje morskog dna za naftom u blizini obala Kipra. Te tenzije je potvrdio i nedavni susret Erdogana i premijera Kirijakosa Micotakisa u okviru samita NATO-a u Londonu, posle koga je samo neodređeno konstatovano da postoje problemi koji opterećuju odnose dve susedne zemlje i da ih treba rešavati.

Ankara je prošle godine blokirala grčka podvodna istraživanja istočno od Kipra koje je organizovala legalna vlada u Nikoziji, član UN i EU. U međuvremenu Ankara je u sporno područje uputila svoje brodove koji sada tragaju za naftom i gasom pod izgovorom da to podvodno blago podjednako pripada i turskoj manjini koja je na severu ostrva proglasila nepriznatu državu. Taj potez Ankare naišao je na osudu u EU koja preti da će protiv Turske preduzeti sankcije ukoliko nastavi da ugrožava suverena prava međunarodno priznate zemlje - Republike Kipar.

U vladi u Nikoziji kažu da ta prirodna nalazišta pripadaju svim građanima Kipra, ali tek kada se dve zajednice - grčka i turska - ponovo ujedine i stvore jedinstvenu državu. Ali, pregovori o ponovnom ujedinjenju koji se sa prekidima decenijama vode pod pokroviteljstvom UN tapkaju u mestu i dve strane skoro dve godine ne mogu da se nađu za istim stolom. Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres sada pokušava da ubedi lidere dve zajednice da nastave dijalog, ali pitanje je kako će oni reagovati posle najnovijih nesporazuma Ankare i Atine.

Egzoset (Leteća riba) je protivbrodski projektil koji su dizajnirale francuske fabrike Nord Aviaton i Aérospatiale, a njihovim spajanjem je započela zajednička proizvodnja. Danas rakete proizvodi evropski konglomerat MBDA čiji član je i Aérospatiale.

Rakete se mogu lansirati sa ratnih brodova (MM38), podmornica (SM39), vojnih lovaca i helikoptera (AM39), kao i sa lansera sa obale (MM40). Ovaj projektil je uporediv sa američkim Harpunom, švedskim RBS-15, ruskim Kh-35, kineskim C-802 i britanskim Si Iglom.

Najpre je razvijena verzija MM38 koja je namenjena jurišnim operacijama malih i srednjih ratnih brodova (patrolni čamci, fregate, korvete i razarači). NJihov zadatak bio je da ostvari što više uspešnih pogodaka na veće brodove, npr. nosače aviona. Tokom prve polovine leta bili su navođeni inercijskim navigacionim sistemom, nakon čega se aktivira aktivno radarsko navođenje do samog cilja i udara. "Egzoset" koristi nisku visinu leta, najčešće metar do dva iznad morske površine kako bi bio izvan radarskog dometa s ciljem da protivnik ne otkrije dolazni udar ali i zbog zaštite od odbrambenih protivmera. Raketa postaje uočljiva tek na udaljenosti od 6.000 metara što ostavlja malo vremena za reakciju i obranu.

Projektile pokreće motor na čvrsto gorivo i imaju maksimalni domet od 70 km (38 nmi). Verzija MM40 iz Bloka 3 razvijeni su noviji buster motori na kruto gorivo i turbomlazni motori s kojima je povećan domet na više od 180 km (97 nmi).

Rakete su korišćene u Folklandskom i Iransko-iračkom ratu, a najpoznatija akcija u kojoj je upotrebljeno ovo oružje je potopljavanje britanskog razarača "Šefild" 4. maja 1982. godine. Brod je potopljen od strane pilota Argentinske mornarice koji su leteli na aparatima Super-Etendard.

Miraž 2000 (franc. Mirage 2000) je francuski višenamenski, lovačko-presretački borbeni avion sa jednim turbomlaznim motorom. Razvila ga je kompanija Daso Avijasion (fr. Dassault Aviation) krajem 1970-ih, za potrebe francuskog ratnog vazduhoplovstva. Proizveden je u više različitih varijanti. Varijante uključuju Miraž 2000N i Miraž 2000D (za nuklearni napad), Miraž 2000-5 i nekoliko varijanti za izvoz. Proizvedeno je oko 600 primeraka. Miraž 2000, pored francuskog, nalazi se još u vazduhoplovstvima 8 drugih zemalja.

Značaj Miraž 2000 bila su nisko postavljena delta krila. Avion je imao i četiri "vazdušne kočnice", po dve na svakom krilu. One su postavljene na vrhu krila,veoma slično kao i kod Miraž III. Pilotu je to omogućavalo da zadrži kontrolu pri većim napadnim uglovima. Neutralna tačka bila je postavljena ispred centra gravitacije aviona dajući pilotu opuštenu stabilnost kako bi se povećala manavarska sposobnost. Prilikom kočenja avion primenjuje ugljenične kočnice. Kao i kod drugih lovaca, sleće na zadnje dvostruke točkove i služi se padobranom iz repa kao kočnicom (iznad izduvne cevi aviona). Na prednjem delu aviona, s desne strane ispred kokpita, nalazi se cev za dopunu gorivom tokom leta.

Miraž 2000 opremljen je s dva "DEFA 554" (danas GIAT 30mm) revolverska topa od kojih svaki ima po 125 metaka. Može se odrediti brzina paljbe od 1200 ili 1800 metaka po minuti. Svaki metak teži 275 grama te može postići brzinu od 800 km/h.

Miraž takođe može nositi i sledeće naoružanje:

"AM39 Egzoset" protivbrodski projektil
"AS-30L" laserski navođeni projektil
"ASMP" nuklearni projektil

Takođe u raspoloživom arsenalu Miraža, mogu se upotrebljavati i devet "Mk.82" bombi.

U vazdušnoj borbi iznad Egejskog mora 8. oktobra 1996. Grčki Miraž 2000 je oborio turski F-16D. Grčka uspešno koristi Miraž 2000 kao lovce-presretače protiv turskih F-16 koji svakodnevno narušavaju vazdušni prostor Grčke republike, a u svom naoružanju imaju ukupno 44 aparata ovog tipa.

Ruski konvoj ušao u oslobođenu prestonicu Islamske Države! Više o otme pročitajte OVDE!

Izvor: Mediji

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA