Najnovije

NASTAVLJA SE RAT FRANCUZA I TURAKA! Makron poručio Erdoganu: Kupujete rusko oružje, a član ste NATO! Kako?

Nejedinstvo NATO-a pokazalo se u potpunosti na dan otvaranja samita Alijanse u Londonu prošle nedelje, a napetost se osetila i između Francuske i Turske, u vezi sa kupovinom ruskog naoružanja.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Tursku da sarađuje sa saveznicima Islamske države i upitao kako je moguće biti član NATO saveza i kupiti ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

"Tehnički to nije moguće", rekao je Makron.

Makron, kao i čelnici većine država članica NATO-a, smatra da će ruski odbrambeni sistem unutar NATO-a izložiti svoju vojnu opremu, uključujući borbene avione F-35, ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi.

Na pitanje novinara da li će SAD sankcionisati Tursku zbog kupovine S-400 kako to traži američki Kongres, američki predsednik Donald Tramp je rekao da razmatra to pitanje.

On je potom netačno rekao da je Turska bila primorana da kupi S-400 jer je njegov prethodnik u Beloj kući Barak Obama odbio da dozvoli Turskoj da kupi američki sistem odbrane Patriot.

"Turska je tokom dužeg perioda veoma želela da kupi sistem Patriot”, rekao je Tramp, ali Obama nije želeo da im ga proda.

U stvari, Obamina administracija je Turskoj više puta nudila oružje, ali Erdogan je to odbio jer američki sporazum nije uključivao osnovnu tehnologiju Patriota.

Nakon što je Tramp branio tursku poziciju, Makron je intervenisao.

"To je njihova odluka", rekao je on za Tursku, dodajući da je i Evropa ponudila da Erdoganu proda sistem za protivvazdušnu odbranu.

"Čak i kad su imali evropsku opciju, potpuno u skladu sa NATO-om, oni su odlučili da ne budu u skladu sa NATO-om", rekao je Makron.

Pročitajte OVDE gde Turska planira da vojno interveniše.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA