Najnovije

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala. Otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme, poručuje ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

Jadranka Joksimović (Foto: Jutjub)

To je drugo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja – poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije.

"Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 – znači da smo više od pola otvorili", dodala je Joksimovićeva i istakla da to nije cilj po sebi već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koju su zadati kao cilj.

Istakla je da pređena polovina puta u otvaranju poglavlja ima svoj značaj.

"Svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu i bez obzira na atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ipak ta politika opstaje. Ima svoje uspone i padove, ali i ovim otvaranjem poglavlja pokazujemo da je politika proširenja živa", navela je Joksimovićeva.

"Otvaranje poglavlja 4 o slobodnom kretanju kapitala nije samo signal regionu ili način kako bi se pokazalo da je politika proširenja živa, otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme. Da li mogu da budu brže? Mogu. Posebno u nekim oblastima i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, jer je u našem intresu pre svega", rekla je ministarka.

Ukazala je da ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi ostvarila određeni napredak u oblasti vladavine prava.

"Lično mislim da je na osnovu onoga što smo uradili u oblasti vladavine prava moglo da bude i više poglavlja otvoreno, ali mi smo poznati kao pristupajuća zemlja koja se ne žali, koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće", poručila je Joksimovićeva.

Varhelji: Radićemo na ubrzanju evropskog puta Srbije i regiona

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

"Zadovoljan sam što smo uspeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomeriti zemlju na putu ulaska u punopravno članstvo EU", izjavio je Varhelji.

Naglasio je da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu Evropsku komisiju koja je, kako je ocenio, potpuno posvećana evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

"Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanju Zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije", rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje je ocenio da otvaranje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji. "Videli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje", naveo je Varhelji.

Dodao je da je slobodan protok kapitala jedna od četiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica, kao i da je preduslov za direktne strane investicije u zemlji.

"Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sledeće godine otvori nova poglavlja", poručio je komesar.

Ukazao je da je važno da Srbija nastavi reformsku agendu i da kao "lider u pregovorima" treba da bude i primer zemljama regiona.

Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da "ubrza i obezbedi bolju dinamiku" procesu pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije.

Varhelji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći sa predlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma – kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

Tupurajnen: Za Srbiju ključan napredak u oblasti vladavine prava

Predsedavajuća Savetom EU finska ministarka za evropske poslove Titi Tupurajnen kaže da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom pozitivan signal za ceo region Zapadnog Balkana.

"Kao predsedavajuća Savetom EU zadovoljna sam što završavamo naše predsedavanje Međuvladinom konfrencijom sa Srbijom i što mogu da najavim da Srbija otvara poglavlje četiri", izjavila je Tupurajnen nakon Međuvladine konferencije u Briselu i pozvala Srbiju da nastavi svoje reformske procese posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Ključno za Srbiju je da pokaže jaču političku predanost reformi vladavine prava. Drugo važno pitanje je normalizacija odnosa sa Kosovom", poručila Tupurajnen.

Finska ministarka za evropske poslove kaže da će EU nastaviti da blisko srađuje sa Srbijom na postizanju daljih rezulatata na EU putu, za koje je ocenila da donose dobrobit obema stranama u procesu.

Rusija je vojno sposobna da pobedi SAD i okupira teritorije u Evropi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/ RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA