Najnovije

RUSI NISU MOGLI OVO DA NE PRIMETE! Pa ismejali NATO: Vaše vežbe po Evropi nemaju veze sa...

Vojne vežbe NATO-a u Istočnoj Evropi „Branilac Evrope“ planirane za 2020. godinu nisu usmerene na jačanje bezbednosti i Rusija ih ne odobrava, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

NATO vojska (Foto: eur.army.mil)

„Naravno da ne odobravamo te vežbe. One su kopija Hladnog rata. Smisao tih vežbi nam je apsolutno jasan: glavni element biće isporuka pojačanja američkih snaga na evropski kontinent kako bi se ’suprotstavili neprijatelju‘. To nema nikakve veze sa realnom bezbednosnom situacijom u Evropi“, rekao je Gruško novinarima.

„To je rasipanje resursa, stvaranje dodatnih linija razdora, pogoršavanje situacije u oblasti vojne bezbednosti ne samo u Evropi, već i u onim regionima u kojima uopšte nije postojala vojna dimenzija u oblasti bezbednosti“, objasnio je on.

Zamenik ministra napomenuo je da se zemlje NATO-a suočavaju sa prilagođavanjem Alijanse novim izazovima i pretnjama, ali se „ni na koji način ne prilagođavaju i stalno se vraćaju na ono zbog čega je ona stvorena 1949. godine“.

„Jednom je (bivši) generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da svoj zadatak vidi u učenju starog psa novim trikovima. Nekako ti novi trikovi do sada nisu bili uspešni“, zaključio je Gruško.

Vojne vežbe NATO-a „Branilac Evrope 2020“ planirane su za april i maj sledeće godine. Amerikanci nameravaju da učestvuju u brojnim lokalnim vežbama, uključujući u baltičkim državama i Gruziji. Tokom manevara, Sjedinjene Američke Države planiraju da u Evropu prebace 20.000 svojih vojnika i oficira, što će biti najveće premeštanje američkih trupa u Evropu zbog vojne obuke u poslednjih 25 godina.

Libijski komandant naredio svojim snagama da potopite turske brodove! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA