Najnovije

"NEĆEMO GLEDATI SKRŠTENIH RUKU": Putin je mnogo uložio u ovaj projekat, ali neće dozvoliti da mu Amerika pomrsi konce!

Predstavnički dom SAD pripremio je teren za sankcionisanje kompanija koje učestvuju u projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2. Za planirane kaznene mere u sklopu predloga “Zakona o zaštiti energetske sigurnosti u Evropi” glasalo je 377 poslanika, dok je svega 48 bilo protiv. Zakon sada još treba da potvrdi Senat, nakon čega će biti podnet na potpis predsedniku Donald Trampu.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Takoreći je sigurno da će Tramp omogućiti stupanje sankcija na snagu, jer je stalno kritikovao gasovod, koji treba da omogući direktan transport gasa iz Rusije, preko Baltičkog mora, u Nemačku. On je optužio Nemačku da time dobrovoljno pristaje na zavisnost od ruskog gasa, a ranije je pretio sankcijama zbog tog projekta.

Devedeset odsto gasovoda izgrađeno

Sledeće godine trebalo je da počne direktna isporuka gasa iz Rusije u Nemačku, pri čemu bi Poljska i Ukrajina bile zaobiđene. Više od 2.100 kilometara gasovoda Severni tok 2 već je postavljeno u Baltičkom moru, preostalo je još svega 300 kilometara, saopštio je konzorcijum projekta. Američki Kongres želi da spreči završetak, a sankcije bi ga u najmanju ruku odgodile.

Kaznene mere iz pomenutog zakona usmerene su protiv kompanija koje upravljaju visoko specijalizovanim brodovima, pomoću kojih se postavljaju cevi u moru. Sankcijama bi bio pogođen i Turski tok - ruski gasovod, koji preko Crnog mora treba da transportuje gas u Tursku. Sankcije će važiti i za sve druge projekte vezane za ova dva gasovoda.

Zakon predviđa da američki državni sekretar u dogovoru s ministrom finansija u roku od 60 dana izvesti Kongres koji su brodovi korišćeni i koje su ih kompanije stavile na raspolaganje. Protiv menadžera tih kompanija i njihovih većinskih vlasnika biće uvedena zabrana ulaska u SAD, a postojeće vize će im biti ukinute. Osim toga, postojaće mogućnost blokade transakcija tih osoba, a koje se odnose na njihovo vlasništvo i poslovne interese u SAD.

Severni tok 2 košta oko deset milijardi evra, a finansiraju ga ruski energetski gigant Gazprom (50 odsto) i pet evropskih kompanija (50 odsto).

Nemački privrednici pozivaju vladu na protivmere

Nemački privrednici u Rusiji osudili su planirane sankcije kao udar protiv energetske sigurnosti u Evropi i pozvali nemačku vladu da uvede protivmere.

- Na sankcije koje štete Evropi treba da odgovorimo protivmerama - rekao je predsednik nemačko-ruske Inostrane trgovinske komore (AHK) Matijas Šep.

- Vreme je da Berlin i Brisel zauzmu jasan politički stav i odgovore ciljanim kontramerama.

On je istakao da je energetsko-politička nezavisnost Evrope u opasnosti. Severni tok 2 povećava energetsku sigurnost Evrope i nudi povoljne cene energije, takođe i u poređenju sa skupljim američkim tečnim gasom (LNG).

- Nemačkoj su potrebne povoljne cene energije da bi bila konkurentna u svetu kada su u pitanju industrije za koje je potrebno mnogo energije - rekao je Šep i ocenio da je argument o zavisnosti od ruskog gasa u Nemačkoj “lažan”, te da Amerika sankcijama želi da podstakne prodaju vlastitog gasa u Evropi.

Iza zakona stoje republikanski senator Ted Kruz i demokratska senatorka DŽin Šahin. Pre usvajanja zakona u Predstavničkom domu, Kruz je izjavio da “ćemo se pobrinuti da sankcije budu sprovedene u potpunosti”. Šahin je zakon opisala kao “vanpartijsku poruku Kongresa Vladimiru Putinu da Amerika neće skrštenih ruku gledati kako Kremlj nastoji da još više proširi svoj zloćudni uticaj”.

Pročitajte OVDE kako je prošao dečak u SAD, koji je nosi kačket sa imenom Donalda Trampa.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA