Najnovije

NOVA TORTURA NAD NAŠIM OSUĐENICIMA: Hag opet muči Srbe!

Sud u Hagu ne dozvoljava otpuštanje srpskih zatvorenika! Advokat Toma Višnjić potvrdio je da Mehanizam za krivične sudove u Hagu, koji je nasledio Haški tribunal, pod raznim izgovorima već više od godinu dana nije doneo nijednu odluku o otpustu Srba iako su odležali dve trećine kazne.

Sud u Hagu (Foto: icty.org)

Višnjić za ovakvo stanje sa Srbima "krivi" Ruandu, koja je napala Teodora Merona, da prevremeni otpust na slobodu na slobodu krši prava žrtava.

- Napad na Merona od Ruande faktički se preneo i na naše ljude - izjavio je za Sputnjik advokat Višnjić uz napomenu da zbog ovakvog stava Mehanizma osuđenici i dalje robijaju, a imaju povoljna mišljenja država u kojima služe kaznu za otpust.

S druge strane, advokat Toma Fila istakao je da su naši ljudi koji služe kazne sada u stvari - oštećeni.

- Praksa je bila da ako sud nekoga želi da osudi na deset godina, on ga osudi na 15, znajući da poslednjih pet neće biti služeno. Sada ispada da Mehanizam ne primenjuje ovu praksu, pa ispada da naši ljude služe duže kazne nego što je sud predvideo - istakao je Fila za Sputnjik.

Međutim, to nije jedini problem, tu je i pitanje zašto se Srbija smatra pravno nepodobnom da primi na služenje kazne ljude koji su osuđeni pred Hagom.

Po tom, pitanju, kako su istakli sagovornici, kao "glavni argument" poteže se neformalni papir sudskog veća Haškog tribunala star više od deset godina.

- Svojevremeno smo tražili da naši osuđenici, ako ne mogu u Srbiji, kaznu izdržavaju u Crnoj Gori ili nekoj drugoj okolnoj državi, ali je to odbijeno uz izgovor da im je potrebna saglasnosti Saveta bezbednosti - objašnjava Fila.

Gde služe kazne Srbi osuđeni u Hag?

Estonija - Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Lukić

Finska - General Nebojša Pavković, general Radivoje Miletić

Poljska - Mićo Stanišić, Stojan Župljanin, Radislav Krstić, Sreten Lukić

Nemačka - Stanislav Galić, general Vlastimir Ðorđević, Vujadin Popović

Francuska - Milomir Stakić

Holandija (Sheveningen Hag) - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Jovica Stanišić i Franko Stamatović Frenki

A Višnjić dodaje da se SB UN ne izjašnjava tim povodom zbog mišljenja sudija Haškog tribunala 2002-2003, koje je utvrdilo da kazne ne bi trebalo da se služe u zemljama porekla osuđenika.

Loši uslovi u Estoniji

Više puta se do sada, podsetimo, ukazivalo da Srbi haški osuđenici u Estoniji u Tartuu Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Lukić kaznu izdržavaju u katastrofalnim uslovima.

Odnos zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima je vrlo bahat i surov. Martić je dijabetičar, a leči ga lekar opšte prakse, kod lekara ih vode vezane i u kavezu. Pošto ne znaju estonski, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju. Zabranjeno im je i da rade, a obavezni su da plaćaju struju, hranu i sredstva za higijenu. Potpuno su izolovani.

Dodik ponizio visokog predstavnika! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA