Najnovije

TANJA FAJON PRIZNALA: Kada bi izbori u Srbiji bili održani u nedelju, nema uslova da oni budu fer i pošteni!

Dogovorili smo se da izbori ne budu u martu, već da se predsedniku Srbije ostavi da u okviru onoga što mu Ustav i zakon dozvoljavaju odluči da oni budu održani u krajnjem roku, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, dok je posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn pozvao opoziciju da još jednom razmisli o bojkotu.

Tanja Fajon (Foto: Jutjub)

“Moja ocena je da smo posle niza razgovora u ove tri runde uspeli da u kratkom vremenu usvojimo, ili smo u fazi usvajanja zaključaka koje smo dogovorili”, rekla je Gojković posle današnjih međustranačkih razgovora o poboljšanju izbornih uslova.

Ona je navela da su stigli predlozi za Nadzorni odbor Skupštine Srbije koji će biti razmotreni na prvoj sledećoj sednici, dodajući da je birački spisak transparentan i da su usvojene i izmene zakona koje se odnose na funkcionersku kampanju.

Gojković je istakla i da je dogovoreno da se izaberu članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i to po formatu "tri plus dva", zbog različitog načina izbora članova.

Ona je ocenila da su ovim dogovorom dobili i oni koji nisu učestvovali u međupartijskom dijalogu, a koji blokadom RTS danas pokazuju da "žele haosom i bezidejnošću" nešto da postignu.

Gojković nije novinarima mogla da kaže kada je poslednji rok za odražavanje izbora, navodeći da je to ustavna nadležnost predsednika Republike.

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn izjavio je da u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji nije postignuto "sve za svakoga", ali je postignuto dosta i izrazio nadu da će oni koji najavljuju bojkot razmisliti još jednom, uz napomenu bi im on bio zahvalan da promene odluku.

Flekenštajn je istakao da je zajednička poruka predstavnika Evropskog parlamenta kao posrednika u dijalogu da bojkot nije dobar put.

“Uvek smo govorili da je parlament mesto za dijalog i širok konsenzus o ovako važnoj temi kao što je unapređenje iznbornih uslova za izbore 2020. godine”, rekao je on.

“Naš posao je da slušamo, da ohrabrimo dijalog”, rekao je Flekenštajn i napomenuo da je možda najveći uspeh postignut u promeni članova REM, odnosno biće izabrano pet novih lica što čini većinu u tom telu od devet članova.

Kada bi izbori u Srbiji bili održani u nedelju, nema uslova da oni budu fer i pošteni, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, ali je izrazila zadovoljstvo što su danas uvojene mere i rokovi do kada ta situacija treba da se promeni.

Fajon je rekla da je posebno zadovoljna što je postignut dogovor da se izabere pet novih imena u REM do kraja godine, a da će posebna pažnja biti posvećena uslovima za slobodu medija i da je u dijalogu bilo reči i o preporukama za nacionalne televizije.

“Umorna sam, ali sam zadovoljna, saglasni smo da smo postigli napredak”, rekla je Fajon i ponovila da je za nju posebno važno pitanje medija i njihovo kredibilno izveštavanje tokom predizborne kampanje.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je ostvaren napredak u međupartijskim dijalogu o poboljšanju izbornih uslova, navodeći da je definisan vremenski okvir za primenu svih dogovorenih mera.

Ostvarili smo konkretan napredak i dogovorili konkretne mere za unapređenje izbornog procesa kako bi njihovom primenom imali fer i slobode izbore u Srbiji 2020. godine, rekao je on.

To je cilj zbog kojeg smo ovde i nadamo se da ćemo ga ispuniti, rekao je Bilčik, koji je posebno naveo dogovor o promenama u REM.

Jedan od važnih ishoda dijaloga je vremenski rok za ispunjenje obaveza, rekao je on i dodao da, ako bude potrebno, u svakom trenutku delegacija Evrpskog parlamenta će doći sledeće godine da vidi kako se ispunjavaju dogovorene obaveze.

Bilčik je rekao da je dogovoreno i formiranje kratkoročne misije Evrpskog parlamenta koja će pratiti izbore u Srbiji 2020. godine.

Evropski parlament će nastaviti da podržava dijalog i ispunjenje mera koje bi trebalo da garantuju integritet izbornog sistema i pravo građana da glasaju na demokratski način, zaključio je Bilčik.

On je najavio da će sledeće nedelje u Briselu i Strazburu razgovarati kako institucije Evropske unije mogu da pomognu realizaciju dogovorenog.

Pročitajte OVDE kada bi mogli da budu održani izbori u Srbiji.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA