Najnovije

"UZMI ILI OSTAVI": Otkriveno - Evropski parlamentarci će čelnicima SzS danas izneti poslednju ponudu!

Predstavnicima SzS koji nisu učestvovali, danas će, biti još jednom ponuđeno da izađu na izbore, a ako odbiju, komunikacija sa Savezom biće prekinuta.

Savez za Srbiju (Foto: Jutjub)

Jedan od posrednika poručio je opoziciji da će danas poslednji put razgovarati sa predstavnicima Saveza za Srbiju.

- Za danas je zakazan sastanak sa SzS. Biće im ponuđeno “uzmi ili ostavi”, odnosno da izađu na izbore ili da zaborave na komunikaciju sa EP. Evropa time želi da pošalje jasnu poruku da ne odobravaju opsadu RTS, ni rigidnost Saveza - otkriva izvor.

Među zapadnim diplomatama postoji sumnja da će blokada RTS i drugi potezi SzS izazvati sukobe koji vode do vanrednog stanja, a koji dalje vode u odlaganje izbora.

- Za takve stvari Zapad ne želi da daje podršku - kaže sagovornik iz diplomatskih krugova.

I nakon runde dijaloga, jedan od posrednika Knut Flekenštajn je izjavio da bojkot nije dobar put.

- Nadam se da će se predomisliti oni koji to zagovaraju - poručio je on.

Na jučerašnjoj poslednjoj rundi dijaloga dogovoreno je da izbori budu održani na dan “koji predstavlja najdalji mogući rok koji Ustav i zakoni dozvoljavaju”, a to je 3. maj. Do radikalnih promena doći će u REM-u, a prvi put izbore će kontrolisati i Nadzorni odbor Skupštine.

Evroparlamentarka Tanja Fajon rekla je da su se svi učesnici dijaloga složili da je napredak postignut u pogledu obezbeđivanja izbornih uslova.

- Postigli smo dogovor za imenovanje pet novih članova REM - rekla je Fajon i dodala da je to značajno za pitanje slobode medija i da otvara prostor da se nešto menja.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije za “Blic” kaže da se još jednom pokazalo da dijalog nema alternativu i da je razgovorom moguće rešiti aktuelnu političku krizu.

- Žao mi je što smo dozvolili sebi da 20 godina nakon demokratskih promena razgovaramo tek uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Tri sastanka su za nama, svaki je na svoj način bio težak i zahtevan - i vlast i opozicija su pokazali da ima političke volje da se u Srbiji stvore pristojni uslovi za izlazak na naredne izbore. Građani Srbije zaslužuju da olovkom biraju promene i svoje zastupnike. Mi ovo možemo smatrati malom pobedom jer smo im upravo to i omogućili - rekla je Macura i naglasila da će proces trajati jer uvek može bolje i na tome zauvek treba insistirati.

SzS posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta: Definitivno bojkot
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je predsednica odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon rekla da su “formalno dobre stvari urađene”, ali da je “pitanje od kada će to da važi i koliko će to da se primenjuje”. Živković je kazao da je na sastanku preispitano šta je urađeno od tačaka koje su bile tema razgovora.

On je ocenio da je “tačno da je dobar deo obećanog urađeno” i dodao da su zakoni koji definišu izborni postupak i koji definišu medijske slobode u Srbiju dobri.

- Imaju samo jednu manu: ne sprovode se. To je bila osnovna teza mog razgovora, da kažem da se ne vidi da se bilo šta primenjuje od toga - istakao je on.

Prema njegovim rečima, medijska slika “treba da se promeni sutra”.

On je kazao da će ta stranka odluku o učešću na izborima doneti u roku od 24 sata po njihovom raspisivanju.

LSV je negodovala zato što se evropski poslanici odvojeno sastaju sa antievropskom opozicijom, odnosno predstavnicima Saveza za Srbiju. Uz ocenu da je ponašanje evropskih posrednika u pregovorima o izbornim uslovima u Srbiji “krajnje nekorektno” i kontraproduktivno za dijalog i uspostavljanje poverenja između vlasti i opozicije, LSV podseća da je jedan od osnovnih principa koji važe u EU ravnopravnost i ista pravila za sve učesnike u dijalogu.

- Ono što smo čuli kao izveštaj o realizaciji dosadašnjih zaključaka na papiru zvuči dobro. Nekakvi pomaci jesu napravljeni, ali ne preterano spektakularni. Pitanje je kako će se i da li će se oni dalje primenjivati, a to je ključno. Mi smo posebno istakli da bez izmene izbornog zakona i izbornih uslova neće biti dobrih izbora u Srbiji, da je situacija loša u medijima, u kapilarnom teroru, kapilarnom prikupljanju glasova, plaćanju glasova i svim drugim metodama koje se nelegalno primenjuju - kazao je Robert Kolar, potpredsednik LSV.

Gojković: Izbori u kasnijem terminu

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se u dijalogu kojem posreduje EU da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Ona je na konferenciji posle dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora. Prema zakonu, predsednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.

Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više od 60 dana, tako da bi izbori najkasnije mogli da budu održani 3. maja.

Gojkovićeva je objasnila da će predsednik Srbije, kojem je to ustavna nadležnost, odrediti krajnji datum u ustavnom i zakonodavnom okviru za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine i dodala da je to odlučeno kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka koji su doneti tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ona je kazala da je dogovoreno da izbori ne budu u martu 2020. kako se pričalo u poslednje vreme, već u kasnijem terminu.

Pročitajte OVDE  kakav je to drugi pokušaj SNS propao.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube