Najnovije

VUČIĆ PRIHVATIO POMERANJE IZBORA! Ana Brnabić tvrdi: Zamolila sam predsednika Srbije, a on je uslišio moje želje iako je bio protiv

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomeri datum održavanja izbora, ali u skladu sa zakonom i Ustavom, da je predsednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Vučić smatrao da je za Srpsku naprednu stranku bolje da izbori budu što pre, da je to bolje za građane, ali da su želeli da izađu u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

"Mogu samo da pretpostavim da će opozicija koja je tražila vreme da se dodatno rzamahne, da predstavi brilijantne ideje poput upada u RTS, prevrtanja kocke, kucanja na skupštinu, da će na najbolji način iskoristi to vreme", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je raspisivanje izbora ekskluzivno pravo predsednika Srbije i da je ona tražila pomeranje da bi pokazali dobru volju da se opoziciji da dodatno vreme, ali je dodala da odlaganje za devet meseci nije po Ustavu.

"Meni iz mojih razgovora sa predsednikom ne deluje da je on spreman da kompromituje Ustav i zakone. Ne verujem da će pomeranja od devet meseci biti", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da veruje da će Vučić obavestiti javnost kada će biti izbori, a da ona nije ovlašćena da govori o tome.

Premijerka je rekla da je od početka međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropske unije, Vlada Srbija radila sve što su partneri tražili ili opozicija.

Ona je rekla da popravljanje izbornih uslova nisu prazna obećanja, već da ima 17 preporuka iz dijaloga i da je više od 70 odsto preporuka u potpunosti urađeno.

Brnabić je istakla da su danas izborni uslovi daleko bolji od uslova 2012. godine i da se govori o još transparentnijim procesima.

Brnabić je rekla da 2012. nije bilo medija koji su podržavali opoziciju u potpunosti i da nije bilo medija poput N1, Nova S, Danas, Krika, Birna i Cinsa.

Ona bi, kako je rekla, evroparlamentarku Tanju Fajon pitala da li su 2012. bili regularni izborni uslovi, a ona lično smatra da nisu.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije kontinuirano radi na poboljšanju izbornih uslova.

Ona je naglasila da je kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu sistemski radila na unapređenju biračkog spiska i da je on danas potpuno transparentan u kojem svako preko portala može da proveri informacije o sebi i reaguje na nepravilnosti.

Ona je najavila da će Vlada i predsednik 28. decembra građanima predstaviti program Srbija 2025.

Pročitajte OVDE kada bi mogli da budu održani izbori u Srbiji.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA