Najnovije

ALBANCI I TAČI SE USPANIČILI: "Putin sprema Srbe za desant na Kosovo"

Bivši šef terorističke OVK i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači optužio je ruskog predsednika Putina da Srbe sprema za desant na Prištinu.

Tači (Foto: Pravda)

Tači je, naime, poslao pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kom tvrdi da Rusi namerno i ciljano naoružavaju srpsku vojsku najmodernijim avionima i vojnom opremom. Istovremeno, kako navodi Tači, Moskva obučava srpske padobrance i specijalce za napad na Kosovo (reč je, inače, o vojnoj vežbi "Erbalet 2" u Rjazanju, koju je zvanično najavilo rusko ministarstvo odbrane).
Sagovornici, koji su vrsni vojni stručnjaci, ocenjuju da Tači dizanjem panike u NATO paktu pokušava da lobira za formiranje takozvane "vojske Kosova".
Tači u pismu tvrdi da Srbija "još uvek ima pretenzije" na teritoriju južne pokrajine.
"Mi i dalje ostajemo snažno posvećeni procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Međutim, Srbija koju Rusija snažno podržava, ne deli isti cilj sa Kosovom da postane članica NATO pakta. Umesto toga, Srbija još ima pretenzije na teritoriju Kosova i konstantno dobija sve više i više oružja od Rusije, uključujući i ruske borbene avione "mig 29". Moskva istovremeno obučava padobrance i specijalce iz Srbije za napad na Prištinu", navodi Tači još jednom pozivajući čelnike NATO da podrže transformaciju BSK "u vojsku Kosova".

Albanska podvala

General Sreto Malinović kaže da Srbija ne može da ima pretenzije prema svojoj teritoriji koja joj je međunarodnim pravnim nasiljem oduzeta.
- Kosovo je sastavni deo Srbije. Vojsci i snagama odbrane Srbije nije potrebna bilo čija pomoć da bi povratila suverenitet nad tim delom svoje teritorije, ali nam to i nije namera. Nabavka "migova" predstavlja samo obnavljanje kapaciteta RV i PVO. Cenim da je sve to Tačijev manevar za unutrašnju upotrebu zbog priče o odlaganju formiranja "vojske Kosova" - ističe Malinović.
Slično misli i direktor Instituta za međunarodnu bezbednost Orhan Dragaš koji smatra da je Kosovo prema Ustavu deo Srbije.
- To nisu nikakve pretenzije, nego pravo na tom delu svoje teritorije. Bez obzira na to koliko je zemalja priznalo Kosovo, Srbija mora da sprovodi sopstvenu politiku prema svojoj južnoj pokrajini. Optužbe da Rusi obučavaju Srbe za napad na Prištinu su krajnje besmislene. Srbija sada ima dobro obučene snage da se suprotstavi bilo kakvoj agresiji, ali Srbija nikad nije bila agresor - zaključuje Dragaš.
Rusija pripaja parče još jedne Evropske države!Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA