Najnovije

VLAST PONOVO UHVAĆENA U LAŽI! NIKAKAV MART NIJE NI BIO U OPCIJI: Analitičari tvrde da je navodno pomeranje izbora veliki spin

Šef vladine Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović kaže da je konkurs za nove članove REM-a raspisan i da je do kraja godine moguće izabrati pet novih članova.

Jedno biračko mesto u Srbiji (Foto: Jutjub)

Premijerka dodaje da je molila predsednika da izbori budu što kasnije. Ipak, u Savezu za Srbiju ne odustaju od bojkota.

Iako nije učestvovala na razgovorima o izbornim uslovima, premijerka kaže da u donošenju zaključaka ima i njenog doprinosa.

"Ja sam lično zamolila predsednika republike da se maksimalno pomeri datum održavanja izbora. Mogu da nas da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, da je verovao svom timu i da je prihvatio ovu moju molbu", rekla je Ana Brnabić.

Ona tvrdi i da su izborni uslovi bolji nego ikad, pa s tim u vezi ima i pitanje za posrednicu u pregovorima.

"Ja bih pitala Tanju Fajon, da li misli da su 2012. bili fer izborni uslovi. Ja mislim da 2012. nisu bili fer izborni uslovi. Ja tada nisam videla nikakve opozicione medije niti medije otvorene za opoziciju", ističe ona.

Deo opozicije koji je u petak blokirao zgradu medijskog javnog servisa na zaključke treće runde dijaloga pod patronatom EU, gleda isto kao i na prethodne dve - što znači da je odluka o bojkotu i dalje na snazi.

"Vučić se cenjka sa evropskim parlamentarcima o proletnjem izbornom vikendu i broju članova REM koje će kontrolisati malo prikrivenije nego ostale. To je možda dovoljno nekome ko ne živi u Vučićevoj privatnoj Srbiji. Ali građanima Srbije svakako nije. Oni traže da im se vrati sloboda i oteta država, a SzS neće izdati njihovo poverenje zarad mrvica sa Vučićevog stola", ocenio je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

"Ko veruje Aleksandru Vučiću i Maji Gojković – neka ide na izbore. Što se tiče Dveri i Saveza za Srbiju, i svih pravih opozicionara u Srbiji, bojkot je jedini odgovor na "farsu od pregovora u Sklupštini Srbije", poručio je Boško Obradović, lider "Dveri".

Što se tiče predsednice Vlade, bojkot je za deo opozicije jedini način da izbegnu debakl na izborima, jer im ni vreme dobijeno "pomeranjem" datuma izbora ne bi mnogo pomoglo.

Što se tiče politikologa Bobana Stojanovića, "pomeranja" datuma izbora ni nema.

"To je jedan veliki spin koji se desio u petak. Svi govore o poslednjem datumu održavanja izbora, međutim, niko ne pominje prvi mogući datum. Mi od 2016. godine znamo da izbori mogu da se održe 19. ili 26. aprila ili 3. maja, nikakav mart nije bio u opciji, i meni deluje da je taj mart predsednik namerno izbacio datum da bi sada pre svega pred evroparlamentarcima ispalo da oni pomeraju i odlažu te izbore što nije tačno", ocenio je Stojanović

I ostali zaključci dijaloga bi, kaže, mogli da budu tek "šargarepa na štapu".

"Tu pre svega mislim na situaciju sa medijima, jer nam promena članova REM-a za sada ne govori da će ta institucija da radi svoj posao, što je ključna stvar da bi se medijska scena iole popravila. Sa druge strane 6-7 godina imamo popriličnu političku propagandu od većine medija sa nacionalnom frekvencijom i pitanje da li vi za nekih 4-5 meseci maksimalno možete da smanjite efekte te propagande", kaže Stojanović.

On zaključuje da bez odgovora ostaju još dva pitanja -  ima li vremena da se sve dogovoreno implementira i ko može da garantuje da će se to zaista i desiti.

Pročitajte OVDE zašto DSS izlazi na izbore.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA