Najnovije

PONOS SRPSKOG RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA! Vojska Srbije modernizuje borbeni avion "orao"

Jedan od glavnih projekata Vojske Srbije (VS) u narednoj godini biće modernizacija aviona orao, nadzvučne letelice koja je kompletno razvijena i proizvedena kod nas.

Orao (Foto: Jutjub)

Retki su primeri u svetu da jedna mala zemlja napravi avion koji leti brže od zvuka. To je uradila Jugoslavija u saradnji sa Rumunijom sredinom sedamdesetih godina. Model nosi naziv J-22 orao, a ovaj avion u Vojsci Srbije još leti i leteće bar još dve decenije, pošto je njegova modernizacija označena kao prioritet.

Glavni segmenti

Miodrag Marković iz firme "Teleoptik žiroskopi" i pukovnici i piloti Vojske Srbije Dejan Vasiljević i Zoran Prodanović predvode civilno-vojni tim za modernizaciju orla.

- Glavni segmenti modernizacije su osavremenjenje napadno-navigacijskog sistema i optičko-elektronskih uređaja i opremanje orla pametnim naoružanjem. Pod tim podrazumevamo da ćemo moći da ostvarimo isti efekat na cilj sa duplo manje aviona. Ako su nam za uništenje nekog cilja dosad bila potrebna tri aviona, sada ćemo to moći sa samo jednim vazduhoplovom - objašnjava pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade VS.

Orao će biti naoružan takozvanim pametnim projektilima, čija je preciznost u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

- Osnovni nosilac je vođena raketa VRVZ-200, koja će omogućiti orlu dejstva sa visine od 7.000 metara, na daljinu od 40 kilometara, podjednako u dnevnim i noćnim uslovima - ističe pukovnik Zoran Prodanović, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Izbegava PVO

Orao je posebno važan zbog toga što ima performanse koje nemaju ni mnogo moćniji migovi i F-16 - može da leti na malim visinama, manjim čak i od 50 metara, što ga čini neuhvatljivim za radare i PVO dejstvo sa zemlje i raketne napade s neba. Na orao će biti postavljeno ukupno 11 novih sistema sa ciljem da se pojednostavi rad pilota.

Amerikanci razvili i testirali projektil za uništavanje pokretnih ciljeva na nebu i vodi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA