Najnovije

NAŠLI SPAS: Pentagon naoružava Crnogorce! Pogledajte šta Amerikanci šalju u Podgoricu (VIDEO)

Američka kompanija "Oškoš" završiće lakooklopna vozila (JLTV) za Crnu Goru do 31. januara 2021. godine, saopštio je Pentagon. Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, postaće četvrta članica NATO-a koja je koristila ovu vrstu naoružanja.

Lakooklopna vozila stižu u Crnu Goru (Foto: Jutjub)

U delu koji se odnosi na sklopljene ugovore, Pentagon je objavio da je sa vodećom američkom kompanijom za proizvodnju taktičkih kamiona i lakooklopnih vozila "Oškoš" sklopljen ugovor vredan 803 miliona evra za nabavku 2.721 oklopno vozilo i 16.714 paketa rezervnih delova.

Od toga će Crnoj Gori, kako je ranije dogovoreno sa "Oškoš" kompanijom, Crnoj Gori biti isporučeno 67 vozila.

Nova izmena ugovora uključuje prodaju vojne opreme Crnoj Gori - objavilo je američko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Crne Gore 23. oktobra potpisalo je ugovor za nabavku 67 JLTV. Prvih 20 komada ući će u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primerci stići će iz fabrike u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, postaće četvrta članica NATO-a koja je koristila ovu vrstu naoružanja. Do sada su ugovore sa "Oškošom" sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija.

Nabavkom ovih vozila dve pešadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima poslednje generacije.

Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljivim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrebio naoružanje. Takva vrsta opreme koštaće ministarstvo dodatnih 35 miliona evra, a ugovor o isporuci ovih sistema je prošle sedmice skopljen sa izraelskom firmom "Elbit".

Mediji su nedavno objavili da će nakon Crne Gore i Severna Makedonija krenuti u nabavku JTLV vozila. Skoplje će, prema pisanju Balkanske bezbednosne mreže, uskoro potpisati ugovor sa "Oškoš" kompanijom o nabavci 151 JLTV-a u periodu do 2024. godine, a zatim u sledeće četiri godine još 98 vozila.

Podgorica, LJubljana i Skoplje su ugovorile posao kroz direktne pregovore ministarstava odbrane sa Pentagonom koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa firmom "Oškoš".

Pročitajte OVDE šta je Amfilohije poručio crnogorskoj vlasti.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA