Najnovije

PODGORICA GUBI KOMPAS: Rešili da otmu Ostrog od SPC!

Ne vidim nijedan razlog da manastir Ostrog bude u vlasništvu Srpske patrijaršije. U jeku "crkvene krize", povodom predloženog zakona o slobodi veroispovesti, ovo je u sredu u crnogorskom parlamentu izjavio premijer Duško Marković, čime je otkrio i pravu suštinu zakona oko koga se već mesecima lome politička i nacionalna koplja u Crnoj Gori. Ovom izjavom i zlonamernom paralelom sa svojinom nad zemljištem beogradskih hramova Marković je dodatno podigao temperaturu u Crnoj Gori, koja je inače povišena u iščekivanju velikog crkveno-narodnog sabora za odbranu vere i svetinja zakazanog za 21. decembar u Nikšiću.

Ilustracija (Foto: Jutjub/ Pravda)

- Zašto nije problem da u Beogradu Saborna crkva ili Hram Svetog Save budu u vlasništvu države Srbije? Zašto onda da manastir Ostrog bude u vlasništvu Srpske patrijaršije? Ne može! Ne može! Moramo to da uvedemo u red - bio je isključiv Marković, odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Srđana Milića. - Ovim zakonom se ništa ne otima, niti napada imovina SPC.

Da je pravi cilj predloženog propisa pravno oduzimanje hramova i crkvenih dobara SPC, vernici, opozicija i široka javnost mesecima upozoravaju domaću i svetsku javnost. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj odbijaju svako poređenje predloga kontroverznog zakona sa pravnim tretmanom crkvene imovine u Srbiji, a Markovićevo obrazloženje nazivaju - običnom manipulacijom.

- Tačno je da se zemljište ispod pojedinih beogradskih hramova vodi na državu, što je posledica posleratne nacionalizacije. Ali na svakoj od tih parcela Crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine. Država Srbija ima punu svest o crkvenoj imovini i njenom istinskom titularu. Tamo Crkvu niko ne napada, niti od nje bilo šta otima. U Crnoj Gori na delu je nešto potpuno suprotno - objašnjavaju u Mitropoliji.

Protivnici predloženog zakona naglašavaju da on ne samo da legalizuje pravnu otimačinu i verski inženjering već preti da razori međunacionalni i međuverski sklad građana Crne Gore.

Sa ovim argumentom, uz ostale pravne, istorijske i političke razloge, Mitropolija, opozicija i veliki deo javnosti ponovo su zatražili od Vlade u Podgorici da kontroverzni predlog - povuče.

Da vlast neće odustati nagovestio je dan ranije predsednik Milo Đukanović saopštenjem da Zakon o slobodi veroispovesti nije akt kojim se "obnavlja Crnogorska pravoslavna crkva, iako ideja njene obnove ima puno istorijsko utemeljenje". Đukanović je rekao i da on "zakon nije predložio, pa ga neće ni povlačiti".

Upozorenje o mogućim štetnim posledicama usvajanja kontroverznog propisa Podgorici je u sredu stiglo i iz Moskve, čime se i Rusija pridružila krugu značajnih adresa (Vatikan, Vaseljenska i Moskovska patrijaršija) koje su upozorile na njegove negativne efekte.

- Moskva se nada da Crna Gora neće ugroziti prava Pravoslavne crkve kada bude razmatrala zakon o slobodi vere - izjavila je u sredu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. - Jasno je da mogu biti ozbiljno ugroženi interesi Mitropolije crnogorsko-primorske u pravu na verske objekte. Ova tema prevazilazi nacionalne granice i dotiče se pitanja jedinstva pravoslavnog sveta.

Srpski nacionalni savjet iz Crne Gore uputio je u sredu otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da se uključi u rešavanje problema povodom zakona o slobodi veroispovesti, kako bi se "postiglo pravedno rešenje".

U pismu koje je potpisao predsednik Momčilo Vuksanović navedeno je da su predlogom propisa nadanja o prevazilaženju identitetskih nesporazuma između Srba i Crnogoraca nestala .

- Pozivamo vas da na svaki način pomognete srpskom narodu, jer je opstanak Srba u Crnoj Gori važan i za Srbiju - ističe Vuksanović.

Povucite zlonamerni zakon!

Toliko je nedostataka u predloženom zakonu da bi jedino ispravno rešenje za sve kojima je stalo do budućnosti, mira, stabilnosti i međureligijskog sklada i bratskog suživota u Crnoj Gori bilo da se on, ovakav kakav je, povuče iz procedure - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Ovako opasan i zlonamerno pripremljen zakon ne zaslužuje da se o njemu diskutuje i raspravlja u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori, u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije i sa najvišim međunarodnim standardima - kazao je mitropolit.

Skup oko moštiju svetitelja

Mitropolija na Cetinju pozvala je vernike i sve građane Crne Gore pozvala je da se 21. decembra u Nikšiću okupe oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, Sveti Vasilije zove da se okupimo oko Gospoda našega Isusa Hrista, imena Božjega, i njegovih svetih moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i podignemo glas protiv vapijuće nepravde, koja se želi nametnuti našoj Crkvi, pod vidom zakona o slobodi vere", navedeno je u pozivu.

Tramp opozvan! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA