Najnovije

Donbas odlazi iz Ukrajine – to shvataju i u Kijevu i u Evropi

Donbas odlazi iz Ukrajine, to je jasno i njenom novom predsedniku Vladimiru Zelenskom i Evropi – izjavio je ruski pisac Zahar Prilepin koji je ratovao u vojsci Donjecke Narodne Republike kao zamenik komandira jednog njenog komandoskog bataljona.

Vojska DNR (Foto: RIA)

Prilepin o DNR i povodom Donbasa zna sve i dobro zna da `važe reči`. A dodatno je, u intervjuu ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, objasnio:

„U Donbasu je apsolutno očevidan trend odvajanja od Ukrajine. To shvataju i svi u Donbasu i Rusija. Svi to shvataju. Naprosto, to je složen proces koji se ne može završiti jednim potezom. Između ostalog i zato što bi to izazvalo nezadovoljstvo radikala u Kijevu koji bi odmah počeli da ruše Zelenskog“.      

Prilepin već godinama ima dobar uvid u procese u Ukrajini, a sada naglašava:

„Svi koji se u Ukrajini bave politikom i političkom analizom shvataju da se Donbas ne može zadržati, da ga oni ne kontrolišu, da im nije potreban i da s njim ne mogu izaći na kraj“.     

Prilepin je posebno ukazao da u Kijevu shvataju i da u Donbasu žive milioni ljudi koji nikada neće poželeti da žive u Ukrajini i koji su platili preveliku cenu poslednjih godina a da bi se u nju vraćali.

Evropa demonstrira – uveren je Prilepin – određeni zamor povodom „ukrajinskih problema“:

„Evropa nije kapitalizovala ionako problematične pluseve od konfrontacije sa Rusijom, a antiruske sankcije udaraju i po njenim džepovima. Zato shvata da sve to treba nekako završiti i izaći iz te igre bez gubljenja obraza“.

Prilepin smatra da se ništa revolucionarno neće događati, ali ističe:

„Trupe će se razdvajati, obe strane će biti prinuđivane na mir, a Donbas će postepeno prelaziti u neukrajinski politički okvir“.

Nije, međutim, precizirao kako će izgledati taj neukrajinski politički okvir“.

Indikativno je da je parlament Donjecke Republike pre neki dan usvojio zakon o njenoj državnoj granici koji je potvrdio da DNR svojim granicama smatra bivše granice Donjecke oblasti iz vremena dok je bila u sastavu Ukrajine. A to podrazumeva da će DNR tražiti da joj Kijev vrati Mariupolj, Slavjansk, Kramatorsk i još desetine i desetine drugih gradova i naselja.

Za 9. decembar u Parizu planiran je susret Emanuela Makrona, Vladimira Putina, Angele Merkel i Zelenskog, a jedina tema razgovora biće „istok Ukrajine“ i primena Minskih sporazuma.

Prilepin se u rat u Donbasu uključio u decembru 2015-te. Prvo je bio savetnik predsednika DNR, a potom zamenik komandira pomenutog bataljona…

Počinje sveopšti kopneni napad na Siriju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA