Najnovije

VUČIĆ POSLE SASTANKA U TIRANI: Verujte da sam dobro izračunao srpske interese! Sledi istorijski susret u Beogradu!

Predsednik srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a da će sve biti finalizovano do sledećeg susreta, u Beogradu, krajem januara.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

"Biće to istorijski susret zbog onoga sto cemo do tada zavrsiti", rekao je Vucičh posle trojnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

On je novinarima rekao da je dogovorena veća uzajamna saradnja službi i organa za vanredne situacije, zajednicko delovanje vatrogasnih i policijskih jedinica u slučaju pozara, poplava, zemljotresa... svega sto su sve tri zemlje prošle.

Vučić je naveo da je dogovoreno i postojanje jedinstvene datoteke službi bezbednosti: "Biće umreženi sistemi da mozemo da pomogneno jedni drugima i odmah i reagujemo i da svi kapaciteti budu dostupni svima".

Najavio je da će do kraja godine biti konrketizovano i to da se samo sa ličnom kartom može putovati u sve tri zemlje.

Kada neko kroči na beogradski aerodrom niko ga više neće zaustavljati u Skoplju ili Tirani i obratno, kaže predsednik.

Kreiran je, kaže, i softver za jedinstveno tržište rada, što će omogućiti i veće privlačenje investitora.

"Jedinstveno tržište rada je dogovoreno, pa ako Albanac ili Makedonac pređe u Srbiju, dovoljno je da koristi svoj telefon ili kompjuter i da se prijavi za želju sa radom. Dakle, ako Albanac pređe u Srbiju i poželi da radi, mi ćemo već imati njegove podatke, jer smo umreženi. Tako će biti i u obrnutom slučaju".

Kako kaže, to znači da u roku od pet dana se dobija evidencioni broj i radnik može da radi na teritoriji sve tri zemlje.

"To je revolucija i fantastična vest. Pokrićemo mnogo rupa", rekao je Vučić i dodao da će to doneti "dramatičan priliv investicija, jer je strancima važno da imaju sigurnost".

Kaže, takođe, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra usporavljena fito sanitarna inspekcija.

"Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama", najavio je predsednik i rekao da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.

Kako kaže na sastanku je bilo reči i o ovlašćenim ekonosmkim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu već mogu i pre ili posle prelaza.

Takođe, Vučić je najavio razgovore i oko zelene energije, što neće biti laka tema zbog fidin tarifa.

Vučić se sastao sa Ramom i Zaevom! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA