Najnovije

KAMPANJA „ZORA IDLIBA“: Rasulo među teroristima – SAA napreduje prema autoputu M5! (VIDEO)

Sirijska ofanziva „Zora Idliba“ u južnom delu poslednje zone deeskalacije sukoba ne staje i vladine snage napreduju dalje prema Marat Al-Numanu i strateški važnom autoputu M5.

SAA, Idlib (Foto: Jutjub)

Katarska Al DŽazira navodi kako je, nakon intenziviranja neprijateljstava, najmanje 18. 000 ljudi napustilo je provinciju Idlib u protekla 24 sata. Prema katarskoj televiziji su civili iz Idliba krenuli prema turskoj granici. Istovremeno, takozvani „Beli šlemovi na Tviteru i drugim platformama dnevno objavljuju desetke video zapisa i veliki broj fotografija o stradanjima civila, što se redovno događa kada islamističke terorističke grupe gube bitku s vladinim snagama i prisiljene su na povlačenje.

Jedinice sirijske vojske su juče oslobodile naselja Um Tina, Al-Mudeiras i Bernan, na samom jugoistoku provincije Idlib. Sirijska agencija SANA javlja kako vladine snage progone teroriste u povlačenju i bore se za sela Katra, Belsam i Samak.

Juče su vladine snage uspostavile punu kontrolu nad naseljem Um DŽalal, na putu do grada Marat Al-Numana, gde se nalazilo veliko uporište terorističkih grupa koje su branile južni prilaz Idlibu. S oslobađanjem Um DŽalala se praktički otvorio put za napredovanje kroz ravnicu Idliba prema severu.

Jedinice sirijske vojske su sinoć bile na 15 kilometara od strateškog autoputa M5 Damask-Alepo.

Prema sirijskom listu Al-Vatan, cilj ofanzive je uspostava kontrole nad Marat Al-Numanom, potom nad gradom Sarakib, severno od njega, što će omogućiti trupama da izbiju na autoput Latakija-Alepo.

Prema pisanju lista, na strani Al-Nusra Fronta se u tom području bore i proturske milicije iz takozvanog „Nacionalnog oslobodilačkog fronta“.

Juče su teroristi na jugoistoku Idliba pretrpeli više poraza, nakon što su sirijska vojska i njeni saveznici pokrenuli masovnu operaciju u kojoj napreduju dalje prema severu, u smeru Marat Al-Numana.

Predvođeni 5. korpusom i 25. divizijom snaga za specijalne operacije, sirijska vojska je proterala teroriste Hadžat Tahrir Al-Šama i takozvanog „Nacionalnog oslobodilačkog fronta“, koje podržava Turska, iz brojnih naselja u jugoistočnom području zone deeskalacije Idlib. Do juče je oslobođeno nešto manje od 100 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, ali se borbe nastavljaju.

Prema vojnom izvoru kojeg citira Al-Masdar NJuz, sirijska vojska je u subotu oslobodila gradove i sela Al-Bustan, Al-Sajade, Al-Katra, Tal Dam, Sarja Garbija, Haran i Mudajsirat.

Vlada u Damasku kaže kako je pokrenula kampanju „Zora Idliba“, što bi moglo značiti da će se borbe voditi do ostvarenja zadanih ciljeva, a prema više izvora je to oslobađanje Marat Al-Numana i izbijanje na put M5, što će prisiliti ostatak terorističkih grupa na povlačenje dalje prema glavnom gradu istoimene pokrajine i DŽisr Al-Suguru.

Do sada su borci 25. divizije snaga za specijalne operacije i 5. korpus sirijske vojske povezali dve ose s kojih su krenuli napad u jugoistočnom Idlibu.

Sirijske i ruske vazdušne snage sada provode snažne udare po vojnim uporištima u poslednjim gradovima i selima pod kontrolom terorista na jugoistoku Idliba, dok sirijska arapska vojska konsolidira svoje snage i jača odbranu na tom području.

U narednih 24 do 48 sati će sirijska vojska vjerojatno krenuti u svoj prvi pokušaj zauzimanja ključnog grada Jarjanaza, jedne od posljednjih većih uporišta islamističkih militanata prije Maarat Al-Numana.

Ukupne snage koje se bore pod zastavom sirijske Al Kaide u tom području broje oko 11. 000 do 12. 000 boraca. Međutim, za samo 12 sati u vladine snage oslobodile  gradove Um DŽalal, Al-Rabija i Al-Šara, te okolna naselja, što ukazuje na kolaps linija obrane terorista i slabu borbenu gotovost i moral snaga koje su 2013. bile na vratima Damaska, nekoliko kilometara od predsedničke palate.

Na nekim delovima fronta su teroristi jednostavno napustili svoje položaje i pred napadima SAA pobegli prema srednjem delu pokrajine. Izveštava se da je sirijska vojska zaplenila veliki broj trofeja u obliku malog oružja, protivtenkovskih raketnih sastava i bacača granata.

Prema izveštajima koja su stigla jutros s bojišta, vladine snage napreduju prema DŽarjanazu, dok rusko i sirijsko zvazduhoplovstvo sprovode udare po uporištima i zapovednim centrima terorista u Sarakibu i Marat Al-Numanu.

Pročitajte OVDE    još detalja o ovoj ofanzivi.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA