Najnovije

Top 5 najstrašnijih božićnih tradicija, a jedna je i naša!

Najgore što u vreme božićnih praznika može da se desi jednom detetu koje živi u zemljama u kojima je engleski maternji jezik jeste da očekuje poklon i da ga ne dobije. Deca u drugim zemljama mogu da očekuju nešto mnogo gore.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Naime, portal Gardijan bavio se legendama koje se decenijama ispredaju u pojedinim zemljama i koje nisu ni približno "ružičaste", kako bi se očekivalo...

1. Gospođa Pehta (Austrija i Bavarska)

Ova gospođa je zapravo veštica koja dolazi da vidi ko je bio loš, a ko dobar. Ona seče stomake dece koja su bila loša i u njih stavlja slamu.

2. Mari Luid (Vels)

Zamislite ovo: Nova je godina, a vi ste dete u Velsu. Čujete kucanje na vratima. Otvorite ih. Nad vašom glavom stoji stvorenje s konjskom lobanjom i sa ogromnim ogrtačem. Prate ga ljudi koji pevaju. Umesto očiju, konjska lobanja ima lažne očne jabučice. Usta su mu malo otvorena, a vi se u trenutku parališete od straha. I dok se preznojavate od straha odrasli jedni drugima čestitaju Novu godinu.

3. Hans Trap (Francuska)

Prema verovanju u Alzasu, Hans Trap je bio lokalni čovek, veoma pohlepan i beskrupulozan. Kako bi postao bogat sklopio je dogovor s đavolom. Nakon što je zbog toga izbačen iz Katoličke crkve izgubio je i bogatstvo i društveni položaj. Tada je počeo da luta po selu prerušen kao strašilo. U jednom trenutku je poželeo da proba ljudsko meso. Namamio je dečaka pastira, ubio ga i skuvao. Pre nego što ga je zagrizao udario ga je grom. Hans je umro, ali se, kako legenda kaže, na Božić on vraća, ide od vrata do vrata i traži malu, ukusnu decu, dodaje se u tekstu Gardijana.

4. Karakondžule (Grčka, Bugarska, Srbija, Turska)

Karakondžule ili Kallikantzari, kako ih zovu u Grčkoj, jesu demoni koji veći deo godine provode pod zemljom pokušavajući da prizovu apokalipsu. Tokom božićnih praznika izlaze na površinu zemlje i izazivaju svađe i zlo. Ponekad ih opisuju kao crna krznena stvorenja koja imaju kljove i rogove. Obično su mužjaci.

5. Per Fujta (Francuska, Belgija, Švajcarska)

Fujta je bio mesar, a on i njegova žena su otimali, pljačkali i ubijali imućnu decu, a potom su skrivali njihova tela u bačve za soljenje mesa. Sveti Nikola je otkrio zločin i oživeo decu, a za kaznu je Fujta postao njegov rob. On ide sa Svetim Nikolom svuda i plaši problematičnu decu.

Pročitajte OVDE   kakvo je to jezivo biblijsko proročanstvo otkriveno.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA