Najnovije

KINEZI U SRBIJI SU PRETNJA ZA NATO! Ovo je poručio prvi čovek zapadne alijanse Jens Stoltenberg! Oni su mnogo opasniji od Rusa!

Kinezi i njihova velika finansijska ulaganja u Srbiji predstavljaju pretnju za NATO pakt! Peking je po interese Zapada mnogo opasniji od Rusa!

Stoltenberg i Vučić (Foto: Jutjub)

Ovo tvrdi Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, koji ističe da se Kinezi bliže zapadnom vojnom savezu u svakom smislu, zbog čega ta alijansa mora da uzme u obzir 'sve posledice po bezbednost'. Stručnjaci, sagovornici našeg lista, ocenjuju da Kina najviše ulaže u Srbiju na prostoru Zapadnog Balkana i Evrope, te da NATO paktu očigledno smeta sve bolja i čvršća saradnja Pekinga i Beograda.

Stoltenberg u izjavi za nemačku agenciju DPA kaže da NATO posebno obraća pažnju na sve veći uticaj Kine u svetu, koja je čak možda i opasnija od Rusije.

- Kina i Rusija su sasvim različiti slučajevi. Ne radi se o tome da će NATO da krene u Južno kinesko more, već o tome da nam se Kina bliži u svakom smislu. Ulažu mnogo u evropsku infrastrukturu, posebno na Zapadnom Balkanu. Prisutni su i u Africi, vidimo ih i na Arktiku, ali i u sajber prostoru. Zato moramo uzeti u obzir sve posledice po bezbednost - naglašava Stoltenberg.
Srbija kupuje kineske dronove i pravi rakete

Kako smo ranije pisali, Srbija planira da od Kine kupi moćne borbene dronove 'ving lung'. Plan je da Peking isporuči našoj državi šest ovih letelica, koje spadaju u sam vrh modernog naoružanja, a već su se odlično pokazali na ratištima u Libiji, Iraku, Avganistanu... Takođe, razmatra se mogućnost da Srbija u saradnji sa kineskim partnerima proizvodi i rakete dometa do 300 kilometara.

Prema njegovim rečima, kad je reč o Rusiji, spreman je na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Na sastanku bismo razgovarali o preprekama u odnosima saveza i Moskve. Ukoliko je kontekst pravi, spreman sam da se sastanem sa Putinom. Rusija je naš najveći sused, biće tu i moramo da težimo boljim odnosima sa Rusijom. Čak i bez poboljšanih odnosa sa Rusijom, moramo da se nosimo sa teškim odnosima sa tom zemljom - podvlači Stoltenberg.

- Savršeno dobro razumemo biblijsku poruku koja kaže 'ne čini drugome što ne želiš da čine tebi'. Srbija mora da zna da je granica između Republike Srbije i države Bosne i Hercegovine na reci Drini, a uskoro će to biti i granica između NATO i Srbije, ako se Srbija ne dozove pameti i sama ne uđe u NATO - poručuje Komšić.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da NATO pakt očigledno i dalje gaji pretenzije na globalnu hegemoniju.

- Oni žele ulogu svetskog arbitra koji će da presuđuje koje su investicije poželjne, naravno zapadne, a koje nepoželjne ili 'opasne', a to su sve investicije koje ne mogu da kontrolišu, odnosno ruske i kineske. Očigledno je da je NATO glavna prepreka za uspostavljanje stabilnog sistema globalne trgovine i međunarodnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. Posledično, NATO paktu u Srbiji smeta sve što ne može da kontroliše i sve što jača srpski državni suverenitet i nezavisnost - upozorava Pavić.

Marija Đorić, stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma, ocenjuje da je ovde reč o takmičenju velikih sila u regionu.

- Velike sile se međusobno takmiče ne samo u vojnom već i u ekonomskom smislu reči. Poseban izazov za NATO pakt, osim Rusije, jeste i Kina, i to upravo zbog velikih infrastrukturnih ulaganja u region Zapadnog Balkana - zaključuje Đorićeva.

Pročitajte OVDE   šta to Tramp nije uspeo da ubije.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA