Najnovije

PRVA U JUŽNOJ EVROPI: Srbija nabavila najsavremeniji radarski centar! Sve bolja zaštita od...

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su prvi automatski radarski centar RHMZ-a u mestu Blizonje kod Valjeva u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

Protivgradne rakete (Foto: Jutjub)

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 procenata zaštite od grada. Premijerka je ocenila da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnije a prinosi veći.

Na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano se i stručno radi od 2016. godine i sada stižu rezultati, rekla je premijerka i dodala da su ovakvih sistemi trebali Srbiji decenijama unazad, da se pričalo a nije ništa uradilo.

- Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi i još jednom smo pokazali da Srbija jeste i može da bude lider - rekla je Brnabićeva i dodala da je posebno ponosna što je antigradni raketni sistem delo domaće "Trajal korporacije".

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji. Premijerka je rekla i da će država nastaviti da podržava poljoprivredu kroz sistemske mere a kod zaštite od grada to su subvencije za osiguranje i do 70 procenata, odnosno za nabavku protivgradne opreme.

Ministar poljoprivrede Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva pilot projekat i dodao da je sada digitalizovan pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Nova strategija odbrane Srbije, više o otme pročitajte OVDE!

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA