Najnovije

ŠOJGU NASLEĐUJE PUTINA?! Zapadni mediji nagađaju o nasledniku najmoćnijeg čoveka sveta!

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (64) najizgledniji je kandidat za naslednika ruskog predsednika Vladimira Putina (67). O tome spekulišu zapadni mediji nakon što je Putin u četvrtak nagovestio da po isteku mandata 2024. više neće biti na čelu države.

Šojgu i Putin (Foto: kremlin. ru)

Prema poslednjim istraživanjima moskovskog Centra Lavada, koje su mediji na Zapadu preneli, najveći broj ispitanika misli da će Putina naslediti Šojgu.

- NJemu Rusi veruju skoro koliko i Putinu. Šojguov najjači argument je vojska, koju odlično drži pod kontrolom. Pod njegovom palicom uspešno je izvedena intervencija u Siriji, a vojska je pod njegovom komandom dobila najmoderniju opremu na svetu. Staložen je čovek i dobar strateg, što su osobine koje su potrebne svakom velikom državniku - naveli su ispitanici.

U obzir za Putinovog naslednika dolazi i Sergej Lavrov, za kojeg Rusi misle da je čovek na glasu u celom svetu.

- Lavrov je iskusni diplomata i cenjen je u međunarodnoj zajednici. Već dugo je na političkoj sceni i uživa Putinovo poverenje - ocena je Lavadinih ispitanika.

U istom istraživanju kao mogući kandidati za Putinovog naslednika pominju se i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, i to zbog svojih menadžerskih kvaliteta, ali i komunista Pavel Grudinin.

Osim njih, i premijer Dmitrij Medvedev pominje se kao kandidat za funkciju predsednika. Veliki broj Rusa misli da će Medvedev naslediti Putina na isti način kao što je to uradio 2008. Tada su dvojica zvaničnika zamenila funkcije, pa je Putin postao premijer, a Medvedev predsednik. Uprkos rokadi, Putin je imao poslednju reč u svemu, a četiri godine kasnije, 2012, ponovo je postao predsednik, dok se Medvedev vratio na mesto šefa vlade.

- Medvedev je već bio predsednik, iskusan je političar i Putin mu veruje. Verovatno će se 2024. ponovo zameniti sa Putinom i postati predsednik - odgovor je koji su mnogi ispitanici dali na pitanje "Ko će naslediti Putina?".

Žena nema šanse

Rusi misle da na mestu predsednika ne može da bude žena.

- Putina će naslediti muškarac, koji je vredan i pošten. Žena jednostavno ne bi mogla da se nosi sa zadacima predsednika jer je zemlja ogromna. Ruska politika je surova, a država ne može da priušti sebi da pokaže slabosti na međunarodnoj sceni - složni su Putinovi protivnici i pristalice.

Opozicija nema šanse

Ukoliko se dogodi da nijedan od nabrojanih kandidata ne bude izabran za predsednika, Putinove pristalice veruju njegovoj proceni i misle da će on izabrati najbolju osobu za naslednika. Jedino kandidata kojeg izabere Putin vide kao osobu koja će nastaviti da vodi njegovu politiku. U toj grupi ispitanika najveći broj misli da će Putinov naslednik biti potpuno nepoznata osoba. Kažu da je Putin i sam bio nepoznat javnosti kad je došao na vlast, pa se ispostavilo da je bio pravi izbor. Oni veruju da bi to moglo ponovo da se dogodi.

- Godinu dana pre izbora pojaviće se u javnosti sposobna osoba, koja će preuzeti funkciju predsednika. Ta osoba bi mogla da dođe iz obaveštajne službe, ili sa mesta guvernera ili gubernatora, ili sa pozicije višeg savetnika u Kremlju - kažu Lavadini ispitanici.
Svi oni, bez obzira na to da li su Putinove pristalice ili protivnici, saglasni su u jednom - sadašnjeg predsednika nema šanse da nasledi neko iz opozicije.

Putin posle Putina

Prema istraživanju Centra Lavada, ispitanici misle da će Putin vladati Rusijom i nakon formalnog povlačenja sa pozicije predsednika.

- Samo Putin može da zameni Putina. Bez obzira na to ko posle njega bude izabran za predsednika, on će naći način da upravlja državom iz senke - naveli su ispitanici.

I oni su mogući naslednici

Sergej Lavrov (69) - ministar spoljnih poslova, iskusni diplomata
Sergej Sobjanjin (61) - gradonačelnik Moskve, ima odlične menadžerske sposobnosti
Pavel Grudinin (590 - član Komunističke partije, bivši šef Saveta poslanika
Dmitrij Medvedev (54) - premijer Rusije, već je jednom bio predsednik

Pročitajte OVDE   gde to Amerikanci čuvaju 50 nuklearnih bombi.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA