Najnovije

AMERI, DŽABA VAM SANKCIJE, GASOVODA ĆE BITI! Rusi nadmudrili Vašington! Evropa ne može bez Severnog toka 2!

Kremlj očekuje da će izgradnja gasovoda Severni tok 2 biti završena u bliskoj budućnosti, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

- Neću vam otkrivati detalje, ali postoje nesumnjivi kapaciteti koji nam dozvoljavaju da se nadamo da ćemo moći da završimo taj posao u doglednoj budućnosti- rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija Tas s.

On nije naveo u kom vremenskom periodu bi gasovod mogao da bude završen, dodajući kratko:

- Što pre, to bolje.

SAD su ovog meseca uvele sankcije za projekat gasovoda Severni tok 2 zbog čega je švajcarska kompanija "Olsis" obustavila rad na postavljanju cevi po dnu Baltičkog mora. I Moskva i Berlin su kritikovali odluku Vašingtona obećavši da će završiti i pustiti u rad gasovod, kojim će ruski gas biti isporučivan Evropi.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin je tim povodom rekao danas da ekstrateritorijalne američke sankcije za Severni tok 2 samo zbližavaju Rusiju i Evropu.

- Saradnja između Rusije i Evrope raste, a pritisak SAD-a samo daje još veći zamajac daljem razvoju tih odnosa. Kao što možda primećujete, ove godine imamo opsežnije kontakte sa Evropom, ne samo po pitanju privredne saradnje, koja je bila na visokom nivou i postaje još jača, već i na političkom nivou...- rekao je Oreškin u intervjuu za Rašu tudej.

On je dodao da Rusija i Evropa danas imaju tešnju komunikaciju i da su mnogo bliže u odnosu na to gde su bile pre godinu dana.

Govoreći o projektu Severni tok 2, ukazao je na "veliki problem američkih ekstrateritorijalnih sankcija ne samo za našu, nego i za evropsku stranu“.

Oreškin je podsetio da su Rusija i Francuska nedavno održale sastanak međuvladine komisije po pitanju sankcija, navodeći u tom kontekstu da je njegov francuski kolega Bruno Le Mer američke sankcije ocenio kao "neprihvatljive".

Prema ruskom ministru, jedan od razloga koji je uticao na to da svetski privredni rast ove godine bude najslabiji od 2009. godine su "jednostrane akcije koje pogađaju globalnu trgovinu“.

Pročitajte OVDE   nove detalje o padu ruskog Su-57.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA