Najnovije

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Ruska pravoslavna crkva prekinula sve veze sa aleksandrijskim patrijarhom

Ruska pravoslavna crkva (RPC) prekinula je sve veze sa aleksandrijskim patrijarhom Teodorom, koji je nedavno priznao nekanonsku "pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

Ruska pravoslavna crkva (Foto: pixabay. com)

Kako se navodi u saopštenju Svetog sinoda, RPC neće više spominjati ime patrijarha aleksandrijskog Teodora u službama, ali neće prekidati euharističke veze sa arhijerejima Aleksandrijske patrijaršije koji nisu priznali "novu crkvu Ukrajine", preneo je Sputnjik.

Sinod je skrenuo pažnju na to da odluka patrijarha Teodora da prizna ukrajinske raskolnike protivreči njegovim "brojnim izjavama podrške kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru, mitropolitu Kijevskom i cele Ukrajine Onufriju“.

U saopštenju se ističe da "odluka o priznavanju raskolničke strukture u Ukrajini nije doneta na zasedanju Svetog sinoda Aleksandrijske patrijaršije, koje je održano od 7. do 9. oktobra, jer arhijereji nisu glasali i u skladu sa tim nema saborni karakter, već je tu odluku poglavar Aleksandrijske crkve doneo samostalno“.

Parohije u Africi, koje su formirane na inicijativu Ruske pravoslavne crkve (RPC), neće više biti pod jurisdikcijom Aleksandrijske patrijaršije, dodaje se u saopštenju Svetog sinoda RPC.

Pored toga, Sinod je promenio status parohije Ruske pravoslavne crkve u Kairu. Odlučeno je i da se predstavništvo patrijarha Moskovskog i cele Rusije koje se nalazi pri patrijarhu aleksandrijskom preformira u parohiju Ruske pravoslavne crkve u Kairu, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Moskovska patrijaršija se nada da će Aleksandrijska crkva revidirati odluku svog patrijarha Teodora o priznanju raskolničke "pravoslavne crkve Ukrajine“.

Aleksandrijska pravoslavna crkva je 8. novembra priznala Epifanija Dumenka kao poglavara "nove crkve Ukrajine“. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture.

Mornarice Irana, Rusije i Kine zajedno u Omanskom moru! Snimak možete pogledati OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA