Najnovije

ZAKLJUČEN ANTIRUSKI SPORAZUM! Američke rakete „DŽavelin“ stižu u Ukrajinu!

Ukrajina je zaključila sporazum sa SAD o isporuci drugog kontingenta protivtenkovskih raketnih sistema „DŽavelin“, saopštio je zamenik ministra odbrane Ukrajine Anatolij Petrenko.

Protivtenkovski raketni sistem "DŽavelin" (Foto: marines.mil)

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Ukrajine 2019. godine realizovalo je dva sporazuma sa Vašingtonom, kao i jedan sporazum sa NATO-om.

Zamenik ministra je istakao da ukrajinska vojska u sastavu naoružanja ima bespilotnu letelicu operativnog radijusa, koja se može koristiti u ofanzivnim operacijama, automatski sistem upravljanja artiljerijom i radarsku stanicu za borbu protiv artiljerijskih baterija.

SAD su u martu 2018. godine odobrile da se Ukrajini isporuči prva partija raketnih sistema „DŽavelin“, koja uključuje 37 lansirnih sistema i 210 raketa, koji ukupno koštaju 47 miliona dolara.

Kasnije je Stejt department odobrio prodaju Ukrajini druge partije tog oružja u vrednosti od 40 miliona dolara. Reč je o 150 raketa „DŽavelin“ i pratećoj opremi, kao i tehničkoj podršci.

Pored toga, ukrajinske vlasti nameravaju da kupe još 10 lansirnih sistema za te rakete.

Pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine je istakla da Kijev naručuje i slične sisteme ukrajinske proizvodnje, kao i stanice za elektronsko ratovanje i izviđanje.

U novembru je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan izjavio je da Vašington neće zauvek pružati Ukrajini vojnu pomoć.

Predsednik SAD Donald Tramp nedavno je potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, u koji su uključena i sredstva za vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 300 miliona dolara. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko najavio je da će deo tog novca biti iskorišćen za kupovinu ubojitog oružja.

Rusi zauzeli američku vojnu bazu! Više o tome pročitajte OVDE!

 

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA