Najnovije

PRVA JE KLJUČNA: Ovo je pet tema koje će obeležiti EU u 2020. godini!

Dogovor o budućim odnosima Velike Britanije i Evrope, mere protiv klimatskih promena, novi sedmogodišnji budžet, konferencija o budućnosti Unije i nova politika proširenja – to je pet tema koje će obeležiti EU u 2020. godini.

Sedište EU u Briselu (Foto: Jutjub)

Bregzit – već u januaru EU čeka pitanje Bregzita. Posle pobede Borisa DŽonsona, Velika Britanija bi 31. januara trebalo da napusti EU. Prvi put u u svojoj istoriji, EU koja je narasla sa šest na 28 zemalja članica će se smanjiti za jednu članicu. Mnogi kažu da je to ipak samo kraj početka Bregzita, jer će odmah nakon toga početi pregovori o budućim odnosima, oročeni do kraja sledeće godine koji bi mogli da budu možda i teži nego razgovori o izlasku.

Klima – druga velika tema sa kojom će početi godina je klima. Evropska komisija je predstavila Zeleni plan, a lideri EU su se na poslednjem samitu dogovorili o klimatski neutralnoj Evropi do 2050, sa dalekosežnim posledicama za ekonomiju, poljoprivredu, saobraćaj i druge oblasti. Glavno pitanje je kako finansirati ogromne troškove ove tranzicije, posebno u zemljama koje se oslanjaju na ugalj i druga fosilna goriva.

Budžet – to pitanje je u direktnoj vezi sa novim sedmogodišnjim budžetom EU oko kojeg će se voditi teška rasprava već početkom godine između bogatijih zemalja koje više uplaćuju nego što primaju i siromašnih koji su glavni korisnici budžeta, utoliko pre što Velika Britanija koja je godišnje doprinosila sa 12 do 14 milijardi evra više nije za stolom. Uprkos tome EK je predložila nešto veći budžet u iznosu od 1.135 milijardi evra ili 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda u Evropi.

Konferencija – sledeće godine trebalo bi da počne sa radom "Konferencija o budućnosti EU", mehanizam konsultacija između tri glavne institucije, zemalja članica, građana i civilnog društva – koja bi do 2022. godine trebalo da izađe sa predlogom unutrašnje reforme funkcionisanja Unije, kako bi ona bila snažnija i efikasnija.

Proširenje – osim toga na dnevnom redu biće i pitanje migracija, vladavine prava u zemljama članicama, pre svega Mađarskoj, ali za nas je najzanimljiviji pravac koji će već u prvoj polovini godine dobiti politika proširenja. EK bi trebalo da izađe sa svojim predlogom u drugoj polovini januara, neizvesno hoće li se odnositi na Srbiju, ali jasno da su i tu potrebne neke promene da bi bila brža i uverljivija.

Pročitajte OVDE šta očekuje Trampa ako ponovo pobedi na izborima.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA