Najnovije

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO NARODU: Nastavljamo našu borbu protiv zla i nepravde! Taj zakon je propao, već je mrtvo slovo na papiru!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti sahranjen pravni poredak u Crnoj Gori.

Episkop Joanikije (Foto: Jutjub)

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su rano jutros Zakon o slobodi veroispovesti nakon teškog incidenta. Poslanici Demokratskog fronta (DF) su posle sukoba u Skupštini odvedeni u policiju dok su se ostali poslanici vratili u salu i oko 2.30 ujutro usvojili su taj zakon.

“Mi smo ovde bili kao na pokajanju, kao na sahrani! Sahranjena je pravda i sahranjen je pravni poredak Crne Gore sa ovako usvojenim zakonom, sa tako loše sročenim zakonom, sa zlom namerom i sa ovakvim problemima koje je doneo Crnoj Gori“, kazao je Jonikije.

U svom obraćanju narodu na Blažovom mostu u Podgorici koji je sve vreme zasedanja Skupštine Crne Gore, molitveno protestvovao nedaleko od zgrade parlamenta, vladika se zahvalio sabranom narodu na podršci:

“Ja pre svega želim da se zahvalim našem čestitom narodu koji je dao podršku svojoj Crkvi, i to ne samo što dolazi redovno na bogosluženja i kad pristupa ćivotu Svetog Vasilija, nego i što je istrajao do kraja u ovoj zakonitoj i borbi protiv nepravde, dostojanstveno, hrišćanski izražavajući do kraja svoje neslaganje. Možemo reći, neka su usvojili, taj zakon je već propao, već je mrtvo slovo na papiru. Neka su oni živi i zdravi, ali nigde u svetu nema da se zakon o slobodi vere usvaja na ovakav način”, rekao je vladika Joanikije i poručio:

“Mi ćemo se organizovati. U svim krajevima, u svim gradovima, i u svim selima, formiraćemo odbore i bratstva za odbranu svetinja. Ne možemo dopustiti da svetinje koje su naši preci Bogu posećivali da se one skrnave i da panu u ruke bezbožnika. To neće biti!“

Episkop Joanikije je konstatovao “da smo naučili da se borimo i glave dajemo za svoje svetinje, ali da iako ne želimo da pravimo razdore među braćom, moramo, kad se braća ovako ponašaju, tome zlu dati otpor, ali opet hrišćanski.

“Mi smo sa ovim potvrdili naš karakter iako smo ovu bitku izgubili, ali ovo je velika moralna pobeda i da vas zamolim da taj kapital moralne pobede koja ostaje za vekove, sačuvamo. Ono što je juče govorio otac Predrag Šćepanović i da ove ljude koji rade svoj posao ni u čemu ne osudimo, ali da znamo ko je ovo zlo zameo u Crnoj Gori”, rekao je on i nastavio:

“Mi ćemo našu borbu svakako protiv zla i nepravde, a naročito protiv skrnavljenja svetinja, nastaviti, i ako se budemo borili kao hrišćani svakako i dobiti, a već smo mnogo dobili. Ova naša borba nas je mnogo osnažila, a oni koji su na ovakav način usvojili jedan zakon, i to zakon o slobodi vere, ja mislim da su već sami sebi rupu veliku iskopali. Kako činili tako im Bog dao. Amin”.

Pročitajte OVDE šta se sve dešavalo noćas u crnogorskoj Skupštini.

Izvor: IN4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA