Najnovije

VARŠAVA UDARILA NA MOSKVU: Poljska pozvala ruskog ambasadora na raport! Putin spremio odgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je pozvalo ambasadora Rusije da objasni to što je ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih dana više puta okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Rečeno mu je da se poljske vlasti oštro protive nedavnoj "istorijskoj insinuaciji" Putina i drugih zvaničnika Rusije, istakao je zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pžidač.

Pžidač je rekao da Poljska smatra da su stavovi Putina i drugih "staljinistička istorijska naracija" i "propaganda totalitarne države".

To je najnoviji spor dveju susednih država oko sećanja na Drugi svetski rat. Poljaci pamte da su ih napali i nacistička Nemačka i Sovjetski Savez na početku tog sukoba u kojem je poginulo šest miliona Poljaka. Varšava smatra da su obe sile agresori koji su izazvali patnje i smrt.

Putin je poslednjih dana kritikovao rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kaže da i Sovjetski Savez snosi odgovornost za Drugi svetski rat. Putin je to nazvao čistom glupošću.

Prema Poljacima, rat je počeo nekoliko dana pošto su se Adolf Hitler i sovjetski diktator Josif Visarionovič DŽugašvili Staljin dogovorili da podele Poljsku i baltičke države na osnovu tajnog sporazuma Molotov-Ribentrop iz avgusta 1939.

Putin je otpisao značaj sporazuma Molotov-Ribentrop, smatrajući ga potezom koji je Sovjetski Savez bio prisiljen da preduzme jer su neke druge evropske države potpisale s Hitlerom sporazume o nenapadanju.

Citirao je sporazum Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije iz 1938. koji je Hitleru omogućio aneksiju Čehoslovačke kao primer navodne zavere zapadnih lidera s Hitlerom.

Putin je citirao i arhivske dokumente za koje tvrdi da pokazuju da je ambasador Poljske u Berlinu hvalio Hitlerove planove da se Evropa otarasi Jevreja.

U izlivu gneva Putin je tog ambasadora nazvao šljamom i antisemitskom svinjom.

Pročitajte OVDE kakvo obećanje nije ispunio Donald Tramp.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA