Najnovije

PRAVDA OTKRIVA: Skrivena plaža na Studenici (FOTO)

UŠĆE - Na samo kolometar i po od Ibarske magistrale, u mestu Ušće, gde se sreću studena Studenica i Ibar, skrivena od pogleda javnosti, nedaleko od Nemanjićke svetinje crkve Sv. Nikole, nalazi se plaža na Studenici. Putnici koji, u ovim vrelim danima, prolaze Ibarskom magistralom ka Kraljevu ili Raškoj ni ne sanjaju kakvo osveženje mogu tu naći.
Brana je i podvodni most i rečni đakuzi (Foto: Plaža Ušće)

Brana je i podvodni most i rečni đakuzi (Foto: Plaža Ušće)

Do plaže se stiže putem koji ide ka manastiru Studenica. Plaža na Studenici poznata je za sada samo meštanima i tek po kojem gostu sa strane koji je zaslužio da mu se pokaže. Plaža Ušće nastala je pregrađivanjem Studenice branom, veštačkom branom od prirodnih materijala (drveta). Brana podiže nivo i tako plitka Studenica postaje raj za sve koji traže osveženje, a pogotovo za namlađe. Do plaže se može doći na tri načina, kod crkve Sv. Nikole postoji drveni pešački most čiji je prelazak sam po sebi avantura. Desno od mosta postoji pešačka staza kroz livadu koja vodi do plaže. Ako pre mosta krenete putem nadesno naćićete se na suprotnoj obali a tada su vam na rasolaganju dve atrakcije, podvodni most ili mini skela za prelazak. Arhitekta brane sa nadimkom Pločar, koji voli da napomene da ima samo osam razreda škole, projektovao je kao deo brane podvnodni most. NJegovim mostom, dok vam voda dolazi do iznad kolena, možete pregaziti Studenicu i odmah započeti svoje rashlađivanje. Tu je i mini skela, pa će vas, ako ne želite da zagazite u vodu, prevesti Pločar ili neko od dečaka koji kao da nikad ne odlaze sa plaže. Kada skela krene na drugu stranu gotovo svi kupači se zakače ili popnu na nju i guraju je ka drugoj strani. Na plaži postoji i plažni bar sa pristupačnim cenama koje Beograđani i ne pamte. Na ovoj plaži još uvek nisu čuli za reč komercijalizacija. [caption id="attachment_496146" align="aligncenter" width="650"]
Plažni bar Ušće (Foto: Pravda)

Plažni bar Ušće (Foto: Pravda)[/caption] [caption id="attachment_496149" align="aligncenter" width="650"]
I prase je došlo na plažu (Foto: Pravda)

I prase je došlo na plažu (Foto: Pravda)[/caption] Ipak, glavna atrakcija je sama Pločareva multipraktik brana. Brana osim što pregrađuje Studenicu i služi kao podvodni most, predstavlja neverovatni rečni đakuzi. Donji deo brane napravljen je stepenasto pa se posetioci mogu udobno smestiti i pustiti da im se Studenica sliva niz telo što pruža osećaj kao da vas masiraju po celom telu. Sva nervoza i stres biće kao vodom odnešeni.  

Crkva Sv. Nikole

[caption id="attachment_496141" align="alignright" width="250"]Crkva Svetog Nikole u Ušću (Foto: Vikipedija) Crkva Svetog Nikole u Ušću (Foto: Vikipedija)[/caption] Crkva Sv. Nikole u Ušću velika je srpska svetinja za koju nažalost ljudi malo znaju. Upravo na ovom mestu desilo se ono što je danas nezamislivo, Srbi su se složili i napravili snažnu srpsku srednjovekovnu državu. Prema legendi, na mestu na kom je podignuta crkva, Sv. Sava, nad moštima Sv. Simeona, pomirio je svoju zavađenu braću Stefana i Vukana.
Ušće se nalazi na pola puta između Kraljeva i Raške, osim prelepe prirode i gostoljubivih meštana, ovaj kraj je bogat istorijskim i verskim spomenicima. Na samo 11 kilometara od Ušća nalazi se i manastir Studenica. Nedaleko je i srednjovekovna tvrđava Maglič, manastiri Gradac i Pavlica... Ovaj deo Srbije prebogat je prirodom i srpskom istorijom. Iskoristite lepo vreme i posetite Ušće, stare manastire, Pločarevu branu i plažu. Ako im se dopadnete, možda vam domaćini otkriju još neku skrivenu lepotu ovog kraja.
Pročitajte još:REGATA TVRĐAVA: Ponosno branili zastave srednjovekovnih srpskih gradova
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA