Najnovije

OVO NISTE ZNALI O MOĆNIM HELIKOPTERIMA KOJI SU STIGLI U SRBIJU: Nastali po uzoru na ruski "krokodil", a zovu ih "leteće tvrđave" (VIDEO)

Četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, koja je Srbija kupila od Rusije, stigla su juče u našu zemlju, avion sa borbenim letelicama sleteo je na Aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici.

Helikopter Mi-35M (Foto: Jutjub)

Vojska Srbije do sada nije imala ovaj tip helikoptera i oni će dodatno ojačati naše vazduhoplovne snage. Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružani helikopter koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti. Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Ranije je major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, rekao da je razlika u odnosu na ono što je naša vojska do sada imala velika. Helikopter je prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje.

“Jedna od tih razlika je oprema helikoptera i sami instrumenti, prelazak sa analognog na digitalno. Druga razlika je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobija se i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen. Takođe, sada se stvorila mogućnost dejstvovanja na većim daljinama - i danju i noću - jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje”, rekao je Drndarević.

U petak su na vojni aerodrom u Batajnici sletela još dva "Erbasova" helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije. To su treći i četvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. Njihov korisnik biće 119. mešovita helikopterska eskadrila "Zmajevi", 98. vazduhoplovne brigade koja je bazirana na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.

Živojin Banković, sa vazduhoplovnog sajta "Tango siks", rekao je da od helikoptera možemo još naoružati dva srednja transportna Mi-8T i dva Mi-17V-5.

“Tu je i oko osam lakih borbenih helikoptera GAMA (gazela-maljutka, imamo ih ukupno 27, deo se koristi kao razoružan, ostali neaktivni). U narednih nekoliko meseci očekuje se dolazak još tri naoružana Mi-17V-5”, rekao je Banković.

Rusija je 2005. tržištu ponudila nove helikoptere Mi-24VM i Mi-35M čija je proizvodnja započela u fabrici "Rosvertol" u Rostovu na Donu. Izvozne Mi-35M do sada su nabavili Azerbejdžan, Brazil, Irak, Kazahstan, Mali, Nigerija, Pakistan, Venecuela i Uzbekistan.

Srpski park

Srbija trenutno raspolaže sa 10 "migova 29", od kojih jedan "mig-29A", tri "miga-29B", tri "miga-29 9.13", dva dvoseda "mig-29UB 9.51" i jedan dvosed "mig-29UB 9.51B". Očekuju se još četiri aviona 9.13 iz Belorusije, koji će biti modernizovani. Trenutno je aktivno 10 jurišnika "orao" (od ukupno 16), te je u toku projekat modernizacije na "orao 2.0". Što se tiče školsko-borbenih G-4, u resursu je sedam do osam aviona od ukupno 20, manji deo nije za borbenu upotrebu. Planirana je modernizacija sa sistemima koji će se primeniti na "orlu 2.0", ali ne u obimu kao kod "orla".

Pročitajte OVDE šta nije dozvoljeno građanima Rusije u Srbiji.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA