Najnovije

SRBIJI 75 MILIONA EVRA GODIŠNJE! Izgrađen 'Turski tok' kroz našu zemlju, evo kuda sve prolazi!

Srbija je završila izgradnju svoje deonice gasovoda "Turski tok" i ako Bugarska dovrši svoj deo u roku, prve količine gasa poteći će kroz Srbiju već polovinom 2020. godine.

Turski tok (Foto: Jutjub)

Gasovod u našu zemlju ulazi kod Zaječara i izlazi kod Horgoša, dugačak je 403 kilometra i ima kapacitet 13 miliona kubnih metara gasa. Srbija će samo od tranzita gasa kroz našu zemlju zarađivati čak 75.000.000 evra godišnje.

Čekaju se Bugari

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović objasnio je da su spojene sve cevi koje prolaze kroz našu zemlju i napomenuo da smo u izgradnji ovog projekta bili tri puta efikasniji od vodećih evropskih kompanija.

- Podbušeni su Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi. Cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama. Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda - kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor. Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji od vodećih evropskih kompanija - istakao je Bajatović i otkrio da trenutno postoje problemi sa radovima na "Turskom toku" u Bugarskoj.

- Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da budu gotovi do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima. Svi kapaciteti "Turskog toka" su 100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava - naglasio je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je prokomentarisao i dogovor Rusije i Ukrajine o isporuci gasa i istakao da je to načelan sporazum o isporuci oko 40 milijardi kubika gasa, što je duplo manje nego do sada. Bez obzira na to, on tvrdi da imamo dovoljno gasa i da ovaj energent neće poskupljivati.

- To je sve jedna geostrateška igra. Moraće Evropljani ovu igru da dovedu do kraja. Međutim, građani Srbije ne treba da se brinu jer je dobavljena dovoljna količina gasa, obezbeđeni su transportni pravci, dopunjeno skladište Banatski Dvor sa 550 miliona kubika gasa... Sa Vladom Srbije razmatramo gradnju još jednog skladišta gasa, Banatski Itebej, kapaciteta milijardu kubika gasa... Tako da možemo da budemo mirni. Uz to, naredni period garantuje da se cena gasa neće menjati - objasnio je Bajatović.

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je za Informer da će, ukoliko Bugari izgrade svoj deo, prvi gas poteći polovinom 2020. godine.

- Ovaj gasovod imaće kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Najavljivali smo da sve mora da bude gotovo do kraja decembra i to smo i ostvarili. Ukoliko sve bude po planu, i Bugarska izgradi svoj deo trase, prve količine gasa kroz ovaj cevovod poteći će polovinom 2020. godine - naveo je Antić i dodao da naša zemlja ovim projektom postaje tranzitna država kada je gas u pitanju:

- Srbija će od toga imati velike koristi. Reč je o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate. Godišnje bismo od tranzita mogli da prihodujemo 75 miliona evra - naglasio je Antić.

Moguće pojeftinjenje gasa

Ekonomista LJubomir Madžar ističe da je izgradnja "Turskog toka" odlična vest za srpsku ekonomiju, jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu.

- Ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksi - kaže Madžar i dodaje da će i domaćinstva imati korist od toga.

- Jasno je da će snabdevanje gasom biti uredno, ali se stiču i uslovi da on bude jeftiniji. To onda može da dovede do toga da mnogo više domaćinstava pređe na snabdevanje gasom - jasan je Madžar.

Gradićemo gasovod i sa Rumunijom

Srbija planira da, pored Bugarske, gradi i gasnu interkonekciju sa Rumunijom, najavio je Dušan Bajatović. On je rekao i da Rumunija ima nova nalazišta gasa u Crnom moru, što će našoj zemlji omogućiti potpuno novi izvor snabdevanja "plavim" energentom.

- Planiramo da iduće godine počnemo da realizujemo i interkonekciju Niš - Dimitrovgrad - Sofija. Nadam se da će gasovod Grčka - Bugarska biti završen, a to će omogućiti pristup Aleksandropolisu, gde se planira taj veliki terminal. Mi to ovde interno zovemo 'američki gasovod', jer Amerikanci hoće da prodaju gas, takođe. Naši pravci snabdevanja bili bi sa terminala u Grčkoj, drugi bi bio iz Rumunije, treći bi bio iz "Turskog toka". Biće urađen još jedan gasovod Beograd - Banjaluka. U dogovoru sa kolegama iz 'BH gasa' spremni smo da pojačamo gasovod koji se odnosi na BiH - precizirao je Bajatović.

Brojke

2 milijarde kubika je godišnja potrošnja gasa u Srbiji
403 kilometara dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju
13 milijardi kubnih metara godišnje
1,7 milijardi evra košta izgradnja deonice kroz Srbiju
75 miliona evra biće prihod od tranzita gasa preko Srbije za EU

Gde će kroz Srbiju prolaziti 'Turski tok'

Zaječar
Pojate
Veliko Orašje
Pančevo
Gospođinci
Senta
Horgoš

Zemlje kroz koje prolazi gasovod

* Rusija
* Turska
* Bugarska
* Srbija
* Mađarska
* Austrija

Pročitajte OVDE  sve o srpskom blagu, pogledajte mapu.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA